Hlavní obsah

Nejlépe placený šéf světa dostal za deset let práce 35 miliard korun

Aktualizováno

Neuvěřitelných 1,8 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun) si za uplynulých deset let vydělal šéf společnosti Oracle Larry Ellison. Stal se tak nejlépe placeným šéfem veřejně obchodované společnosti uplynulé dekády. Žebříček nejvýdělečnějších lidí sestavil list Wall Street Journal.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nejlépe placeným šéfem veřejně obchodované společnosti byl v uplynulém desetiletí zakladatel a generální ředitel výrobce počítačových technologií Oracle Larry Ellison.

Článek

WSJ výdělky vypočítával na základě platů, bonusů, manažerských výhod a zisků z prodeje firemních akcií.

V první desítce figurují pro Čechy nepříliš známé společnosti a jejich šéfové. Asi nejznámější je Steve Jobs, který je v čele Applu. V hodnocení skončil na čtvrté příčce s výdělkem 749 miliónů dolarů.

Nicméně na druhém příčce se umístil Barry Diller z internetové společnosti IAC/Interactive a internetového prodejce zájezdů Expedia, který si přišel na 1,14 miliardy dolarů (asi 22 miliard korun). Pomyslnou bronzovou medaili za své výdělky podle WSJ obdržel šéf petrochemické firmy Occidental Petroleum Ray Irani s 857 milióny dolarů (kolem 16,5 miliardy dolarů).

První pětku pak uzavírá šéf finanční firmy Capital One Financial Richard Fairbank s 569 milióny dolarů (téměř 11 miliard korun).

Podle WSJ přitom z 25 nejvíce vydělávajících manažerů jenom někteří v uplynulé dekádě dosáhli významných výdělků i pro akcionáře firem, jež vedou. Jde například o Jobse, za jehož vlády v Applu se hodnota akcií společnosti zvýšila dvanáctkrát. U Oraclu pak vzrostla třikrát.

Seznam 15 šéfů s největšímu výdělky v uplynulých deseti letech:
společnost (působnost)jménocelkový výdělek v miliardách dolarů
Oracle (počítačové technologie)Lawrence J. Ellison1,83
Interactive Corp/Expedia.Com (inter. spol./prodejce zájezdů)Barry Diller1,14
Occidental Petroleum (petrochemický průmysl)Ray R. Irani0,86
Apple (počítačové technologie)Steve Jobs0,75
Capital One Financial (finančnictví)Richard D. Fairbank0,57
Countrywide Financial (finančnictví)Angelo R. Mozilo0,53
Nabors Industries (energetický průmysl)Eugene M. Isenberg0,52
Yahoo (internetová společnost)Terry S. Semel0,49
Cendant (realitní trh, hotelnictví či automobilový průmysl)Henry R. Silverman0,48
Unitedhealth Group (zdravotnictví)William W. McGuire0,47
Lehman Brothers Holdings (finančnictví)Richard S. Fuld, Jr.0,46
Dell (počítače)Michael S. Dell0,453
NVR (stavebnictví)Dwight C. Schar0,451
United Technologies (konglomerát zaměřený na nové technologie - od vrtulníků po výtahy)George David0,447
Qualcomm (telekomunikace)Irwin Mark Jacobs0,436
Zdroj: The Wall Street Journal

Naopak šéf a zakladatel Dellu Michael Dell si za deset let vydělal 454 miliónů dolarů (skoro devět miliard korun), hodnota akcií firmy ale ve stejném období klesla o 66 procent. V první desítce nejlépe vydělávajících pak takový osud stihl akcionáře čtyř firem - IAC/InterActive, Countrywide, Capital One a Cendant.

Podle profesora práva na Harvardově univerzitě a autora knihy o poměru odměn a výkonu manažerů Jesseho Frieda je nesoulad mezi bohatstvím šéfů firem a jejich akcionářů "pěkně depresivní" a "naznačuje, že poměrně výrazná část platů není doprovázena odpovídající výkonností". Podle Stevena Kaplana z Chicagské univerzity ale obvykle šéfové s velkými platy odvádějí dobrou práci.

Proti vysokým platům manažerů se ale podle WSJ někdy bouří i akcionáři firem, kterým se daří dobře. Například hodnota akcií Occidental Petroleum za uplynulých deset let vzrostla sedminásobně, investoři ale přesto v květnu byli proti platovým podmínkám jež firma navrhla pro šéfa. Irani podle nich vydělává třikrát více než šéfové ostatních firem z oboru.

Akcionáři v každém případě budou do platů šéfů firem ve Spojených státech moci více mluvit. Zákon o reformě finančního sektoru, který prezident Barack Obama podepsal minulý týden, jim totiž dává právo pravidelně nezávazně hlasovat o platech šéfů. Zároveň firmám přikazuje zveřejňovat rozdíl mezi platy šéfa a ostatních zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám