Hlavní obsah

Nejbohatší muž světa chce údajně vstoupit do Slovak Telekom

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Zájem o Slovak Telekom údajně projevil nejbohatší muž světa, Mexičan Carlos Slim Helú. Jak uvedl deník Hospodárske noviny, mexický miliardář má mít spadeno na koupi 49procentního státního podílu v této společnosti. Slim má už podíl v několika dalších telekomunikačních firmách ve světě.

Článek

Prodej akcií Slovak Telekom se odhaduje na 600 až 800 miliónů eur (zhruba 16 až 21 miliard korun). Případný zájem své firmy América Móvil movitý Mexičan podle Hospodárskych novin nekomentoval. Slim loni získal pětinu akcií rakouského telekomunikačního operátora Austria Telekom.

Odborníci označili informace v souvislosti se zájmem Slima o Slovak Telekom za spekulace. Za reálnějšího zájemce o státní podíl ve Slovak Telekomu považují finanční skupinu Penta. Ta se rovněž k případnému zájmu odmítla vyjadřovat.

Většinovým vlastníkem Slovak Telekom je Deutsche Telekom AG, která má podle privatizační smlouvy předkupní právo. Zatím není jasné, zda se vláda premiéra Roberta Fica rozhodne státní podíl ve Slovak Telekom prodat, nebo se dohodne s německou společností na lepším vyplácení dividend. Pokud by stát svůj podíl prodal, Slovak Telekom by se dostal zcela do soukromých rukou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám