Hlavní obsah

Jak nejbohatší Čech Petr Kellner ovládal klíčové firmy v Česku

Petr Kellner, který v sobotu zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce, patřil mnoho let mezi nejbohatší lidi na světě a jednoznačně kraloval žebříčku nejbohatších Čechů. Jeho majetek se odhadoval na 300 miliard korun. Kellner byl téměř stoprocentním vlastníkem fondu PPF, přes který ovládal mnohé firmy podnikající především ve finančním či komunikačním sektoru.

Foto: archiv PPF, Právo

Petr Kellner

Článek

Kellner se ve světovém žebříčku dolarových miliardářů objevil poprvé v roce 2006, kdy byl v žebříčku Forbes na 224. místě s majetkem 3 miliardy dolarů.

Podle toho posledního, který vyšel loni v dubnu, byl 68. nejbohatším člověkem na zemi s majetkem 14,9 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 330 miliard korun. V PPF držel 99 procent akcií, o zbylé se dělili Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Kellner na snímku z 23. srpna 2020.

Petr Kellner se narodil v roce 1964, těsně před pádem socialismu vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V roce 1991 spoluzakládal První privatizační fond (PPF), který se zúčastnil kuponové privatizace v roce 1991 i 1993. Postupně se rozrostl a během let rozšířil působení na nejrůznější oblasti a expandoval s podnikáním do celého světa. Firma sídlí v nizozemském Amsterodamu.

Klíčový pro rozvoj PPF byl rok 1996, kdy se podařilo nakoupit podíl v České pojišťovně, který postupně navyšoval. Podíl držel až do roku 2015.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

Během let PPF prošlo množství významných českých firem. Kromě České pojišťovny vlastnil či spoluvlastnil eBanku, Home Credit, Energetický průmyslový holding, TV Nova, O2 či Sazku. Mnohé z nich vlastní PPF stále.

Skupina v současnosti kromě Česka působí také například v Číně, na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v Bělorusku či na Kypru.

V roce 2002 založil s manželkou Renátou nadaci, která podporuje vzdělanost sociálně znevýhodněných studentů, a soukromé gymnázium pro nadané děti v Babicích u Prahy.

Home Credit a finanční sektor

V roce 1997 založil Kellner společnost Home Credit, která se specializuje na spotřebitelské půjčky, nákupy na splátky či kreditní karty. Kromě Česka působí firma také v Rusku, Číně, na Slovensku, Filipínách nebo ve Vietnamu. Od roku 2015 také v USA.

Právě významná pozice firmy v Číně vedla v tuzemsku k několika kontroverzním událostem. Firma se například v roce 2019 stala partnerem Karlovy univerzity, poskytla jí 1,5 milionu korun, za to ji univerzita měla propagovat.

Kellnerova PPF bude vlastnit přes 28 procent akcií Monety

Ekonomika

Home Credit byl vystaven kritice studentů, kterým se především nelíbilo, že poskytnutá suma je příliš nízká a univerzita bude spojována s firmou poskytující nebankovní úvěry. Sám Home Credit smlouvu poté vypověděl.

Velkou základnu spotřebitelů má Home Credit v Číně a na základě toho čelila společnost PPF podezření, že se snaží vytvářet v tuzemsku pozitivní veřejné mínění o Číně. Podle zpráv aktuálně.cz si Home Credit najal mediální agenturu, která měla usměrňovat informace o Číně, případně monitorovala negativní výroky českých politiků o Číně.

Home Credit si najal agenturu na zlepšení obrazu Číny v ČR

Domácí

Firma čelila i kritice kvůli rozhodčím doložkám, které využívala pro klienty v případě nesplácení úvěru. Jejich formu označily soudy včetně ústavního za nezákonnou. Firma posléze zastavila všechny exekuce, které z těchto doložek plynuly.

V roce 2011 Kellnerova skupina PPF vstoupila na český bankovní trh, její Air Bank se zaměřuje na drobné klienty. K roku 2017 vzrostl jejich počet na 557 tisíc.

V posledních týdnech je velkým tématem transakce, kdy má PPF prostřednictvím společnosti Tanemo dosáhnout více než 28procentního podílu v dalším finančním ústavu, Moneta Money Bank.

Od začátku nového milénia PPF vlastní specializovanou korporátní a investiční PPF banku.

O2

V roce 2013 vstoupil Kellner se svou PPF na telekomunikační trh, když odkoupil 66procentní podíl ve společnosti Telefónica O2. Později svůj podíl zvýšil na 83 procent.

V rámci restrukturalizace došlo v roce 2015 k rozdělení firmy na O2 Czech Republic, která provozuje mobilní a pevné linky, a na Českou telekomunikační infrastrukturu (CETIN), která převzala a provozuje pevné a mobilní sítě a datová centra.

Home Creditu, Air Bank a Zonky z Kellnerovy PPF klesl zisk o 15,6 procenta

Ekonomika

PPF nyní vlastní přibližně 80 procent akcií O2 Czech Republic a je stoprocentním vlastníkem CETIN.

Sazka

Firma PPF se angažovala i ve změnách vlastníka největší české loterijní společnosti Sazka. Ta se dostala do finančních problémů v roce 2009, kdy vyšlo najevo, že není schopna splácet pohledávky, které vznikly kvůli stavbě Sazka Areny.

Sazka nebyla schopna si na sebe vydělat a pohledávky za ní tvořily téměř 10 miliard korun, což byla většina aktiv celé společnosti. Přiznala například i to, že dosud nevyplatila výhru jednomu ze sázejících. Na firmu byly podány insolvenční návrhy.

Sazka má nového majitele, období konkurzu skončilo

Ekonomika

Společně s dalším velkým holdingem – KKCG Karla Komárka – PPF Sazku ovládl v roce 2011, když ji získal v konkursu za 3,8 miliardy korun. Následně začaly obě společnosti skupovat pohledávky Sazky u velkých bankovních institucí. Jen České spořitelně firma PPF zaplatila za pohledávku 215 milionů korun.

Společnost začala opět fungovat a její finanční situace se stabilizovala.

Bezos je pořád nejbohatší na světě a Kellner v Česku, oba ale zchudli

Ekonomika

O rok později se PPF a KKCG dohodly, že Sazku získá KKCG. Za to podle odhadů investiční skupina zaplatila 3,5 miliardy korun.

TV Nova

PPF spoluvlastnil největší českou komerční televizi hned dvakrát. Poprvé ji po sporech o licence a vysílání mezi CME a Vladimírem Železným odkoupil v roce 2002 a po třech letech opět prodal mediální společnosti CME.

Následně v roce 2019 koupil PPF celou CME. V té době už byly součástí skupiny televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova. Na všech televizních trzích, kde CME působí, má přední postavení. Hodnota nákupu byla 48 miliard korun.

Škoda Transportation

Před třemi lety PPF získala plzeňského tradičního výrobce Škoda Transportation, významného evropského hráče v oboru dopravního strojírenství, především vozidel pro systémy městské hromadné dopravy a pro železnici. V zahraničí pak PPF získala tureckého výrobce autobusů Temsa.

CzechToll

Další významnou firmou PPF v Česku je i provozovatel elektronického mýtného systému Czech Toll. Od loňska systém provozuje společně se slovenskou společností SkyToll poté, co zvítězily s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

Mall Group

PPF má podíl také v síť internetových obchodů Mall Group. Ta zahrnuje jak univerzální portály Mall, tak více než desítku specializovaných e-shopů (např. CZC, Proděti.cz, Vivantis, Košík.cz). Vedle toho PPF patří i Heureka, největší internetový srovnávač cen v ČR.

SOTIO

Do skupiny PPF patří i biotechnologické společnosti SOTIO a Cytune Pharma. Zaměřují se na výzkum a vývoj nových léčebných postupů v oblasti onkologie a autoimunitních onemocnění. Loni informovaly o vývoji svého léku SO-C101, který podle předložených dat prokazuje léčebný potenciál u různých typů nádorů – včetně nádorových onemocnění plic či prostaty.

Loni v prosinci PPF oznámila prodej svého podílu ve švýcarské biotechnologické společnosti NBE-Therapeutics, kde byla hlavním akcionářem. S NBE však hodlá prostřednictvím své firmy SOTIO pokračovat ve spolupráci na vývoji dvou protinádorových přípravků tzv. platformy ADC.

Reklama

Související témata:

Související články

Skupině PPF vzrostl zisk na 24,5 miliardy korun

Zisk po zdanění skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v loňském roce vzrostl o 14,7 procenta na 935 milionů eur (zhruba 24,5 miliardy korun). Vyplývá...

Kellnerovo O2 zvýšilo zisk o 7 procent

Operátor O2 loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 5,85 miliardy korun, oznámila společnost. Výnosy stouply o 2,6 procenta na 39,77 miliardy....

Petr Kellner tragicky zahynul

Při pádu vrtulníku na Aljašce podle agentury AP a listu The New York Times zahynulo pět lidí, mezi nimi i český miliardář Petr Kellner. Tragická událost se...

Výběr článků

Načítám