Hlavní obsah

Nečas: Vysoké porodné se musí přehodnotit

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké částky porodného, kdy stát od letošního dubna vyplácí matce za narození jednoho dítěte 17 500 Kč a za dvojčata 52 500 korun, leží v žaludku ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi (ODS). Jejich razantní zvýšení těsně před volbami označil Nečas v pátek pro Právo a ČTK za čistě populistický krok, který nepřinese nic efektivního do prorodinné politiky.

Článek

"Porodné, to je jedna z věcí, která se bude muset rozumně přehodnotit. Minimálně debata o tom by podle mého názoru měla započít. Já si myslím, že to byl hrozně populistický slib," uvedl ministr, který sám je otcem čtyř dětí. "Každý, kdo je vícečetným rodičem, ví, že u pořizování věcí - a to je smysl porodného - ty náklady takhle nenaskakují. To prostě není žádná ostuda použít u druhého dítěte ten samý kočárek, který jsem použil u prvního. Dělal jsem to tak i já. Dělá to většina lidí, že si schovává oblečení a další věci," popsal Nečas.

Podle něj by bylo mnohem efektivnější investovat peníze na vysoké porodné spíše do dávek, které rodiče dostávají za péči o děti, tedy do mateřské či do rodičovského příspěvku.

Třírychlostní mateřská

Právě u těchto dvou základních rodinných dávek počítá Nečas s významnou změnou. Chce prosadit model takzvané třírychlostní mateřské, přičemž sami rodiče by si vybrali model, který by pro ně byl nejpřijatelnější. Nabídka má umožnit rychlejší návrat do zaměstnání těm, kteří chtějí.

První rychlost by v zásadě kopírovala současný stav. Sedm měsíců by se vyplácela peněžitá pomoc v mateřství v současné výši, tedy 69 % vyměřovacího základu. Pak by měla matka či otec nárok na rodičovský příspěvek až do 4 let věku dítěte. Od ledna 2007 se má zvýšit ze současných 3696 Kč na asi 7400 Kč.

Druhá rychlost by zkracovala, ale zároveň zvyšovala, rodičovský příspěvek. Byla by vyplácena stejná peněžitá pomoc v mateřství. Rodičovský příspěvek by náležel jen do tří let věku dítěte, ale byl by asi o čtvrtinu vyšší - někde na úrovni 9200 Kč.

Pokud by rodiče zvolili třetí rychlost, znamenalo by to, že mateřská by se jim vyplácela celý rok a zvýšila by se na 90 procent vyměřovacího základu. "Samozřejmě s určitými redukčními hranicemi," dodává ministr. Maximální výše ostatně existuje již dnes.

Rodičovský příspěvek by se zvýšil o 30 až 40 procent proti základní výši, takže by činil nějakých 9600 až 10 300 Kč. Vyplácel by se ale jen půl roku - do roku a půl věku dítěte.

Dávka nemůže převýšit plat

Ovšem i zde by byly zavedeny horní hranice, aby lidé "nedostávali vyšší dávku, než brali plat". Na přesném stanovení výpočtu dávek ministerstvo teprve pracuje, ale Nečas chce "zabránit tomu, že pro jednu sociální skupinu to bude extrémně výhodné a pro druhou nemotivující".

Ministr hodlá ponechat možnost neomezeně si k rodičovské dávce přivydělat. Ale přidává ještě jednu variantu: "V době pobírání rodičovského příspěvku bude mít matka či otec možnost si přivydělat jen do určité částky - deset patnáct tisíc. Tento výdělek ale bude osvobozen od platby zdravotního pojištění." Nečas soudí, že toto opatření bude motivovat zaměstnavatele, aby vytvářeli částečné pracovní úvazky, protože budou mít nižší mzdové náklady.

Otcům chce Nečas zajistit možnost vzít si v prvních dvou měsících po narození dítěte dva týdny placené otcovské dovolené. Všechny záměry by chtěl ministr realizovat v průběhu příštího roku, "pokud bude mít ODS i nadále vliv na českou legislativu". Jak známo, Topolánkova vláda už za pět dní podá demisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám