Hlavní obsah

Nečas a Štěch se shodli: změny v penzijním systému jsou nezbytné

Právo, Jiří Vavro
PRAHA

Petr Nečas (ODS) se poprvé jako místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí sešel s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milanem Štěchem (ČSSD). Shodli jsme se na tom, že je potřeba provést některé změny v penzijním systému, řekli po skončení setkání.

Článek

"Každý rozumný politik ví, že je třeba provést určité parametrické změny v průběžném důchodovém systému, který nadále zůstane základním zdrojovým prostředkem pro penzisty," řekl Právu Nečas. "Shodli jsme se, že jakékoli změny v penzijním systému musí být prováděny tak, aby byly odolné v dlouhodobém horizontu proti politickým výkyvům. Proto vyžaduje širší politickou shodu i shodu sociálních partnerů," dodal Nečas.

Podle ministra práce a sociálních věcí je třeba dále podpořit pilíř dobrovolného důchodového připojištění. "Musí být větší motivace k dobrovolnému připojištění, aby se připojišťovalo více lidí a aby ukládali větší částky," potvrdil předseda ČMKOS.

"Hovořili jsme i o nebezpečí pro některé skupiny zaměstnanců, které by za 20 až 30 let mohly být ve velmi špatné situaci, protože mají nízké výdělky, tedy i nízké odvody do systému mezigenerační solidarity. I na připojištění si odkládají malé částky. Jejich důchody by mohly být nízké.

Je třeba vést diskusi jak přimět tyto lidi, aby byli více odpovědní. Ale hlavně také musejí mít na připojištění prostředky," řekl Štěch. "Pan místopředseda, jak jsem se přesvědčil, tyto problémy zná, jsou to témata, kdy jsme schopni se konstruktivně bavit," dodal.

Nečas má výhrady k Zákoníku práce

U zákoníku práce již shoda nebyla tak velká. Petr Nečas respektuje, že byl tento zákon přijat, nicméně výhrady ODS k zákoníku trvají. Podle Štěcha ministr nevyloučil možnost dílčích změn v zákoníku práce v případě, pokud by byl mandát nynější vlády dlouhodobý. Vzhledem k tomu, že vláda zatím ještě důvěru Sněmovny nemá, změny prý v této normě nepředpokládá.

Jak ministr, tak předseda ČMKOS se shodli i na potřebnosti existence tripartity. "Je třeba mít dobré vztahy i v rámci tripartity. Je to instituce, která si našla svoje místo v našem politickém uspořádání," poznamenal Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám