Hlavní obsah

Nebezpečné látky jsou často chybně označované, zjistila inspekce

Praha

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistila časté chyby při označování nebezpečných chemických látek a přípravků. V případě nemrznoucích směsí šlo o 68 procent kontrolovaných výrobků, u sportovních přípravků dokonce o 82 procent. Uvedla to mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Článek

Kontrolované společnosti podle mluvčí často neuvádějí český popis grafických symbolů, které označují jejich nebezpečnost, a nedodržují jejich minimální velikost.

Dalšími nejčastějšími prohřešky jsou chybná označení rizikovosti a chybné pokyny pro bezpečné zacházení.

V mnoha případech tyto pokyny u výrobků chybí, nebo nejsou uvedeny v českém jazyce, případně jejich znění není v souladu s předpisem k chemickému zákonu.

Inspektoři ČIŽP podle mluvčí zkontrolovali přibližně 130 výrobků a chemických přípravků u 61 firem, převážně distributorů, prvních příjemců a dovozců po celé ČR. Zaměřili se na zboží, které se prodává zejména v zimním období, například na nemrznoucí směsi do ostřikovačů automobilů, rozmrazovače zámků, odstraňovače námrazy a na nemrznoucí příměsi do paliv.

Kontrolovali také sportovní přípravky, zejména vosky na lyže, odstraňovače vosků, impregnační a ošetřující přípravky na obuv, impregnační přípravky na textil a na stany.

Reklama

Výběr článků

Načítám