Hlavní obsah

Návrhy ODS jsou populistické, míní odboráři

PRAHA

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve své studii, kterou v pátek představila na tiskové konferenci, uvedla, že uskutečnění předvolebních návrhů ODS by stát připravilo o 112 až 246 miliard korun. Na plánovaná opatření by prý nejvíce doplatili lidé s podprůměrnými příjmy.

Článek

Odborům se nelíbí, že ODS plánuje snížit daně z příjmu a nechat občany platit si řadu veřejných služeb z vlastní peněženky. Na snížení daní prý vydělají především nejbohatší lidé. Naopak dvě třetiny Čechů, které mají příjmy nižší než průměrných 19 tisíc Kč, by prý na plánech ODS prodělaly. Lidé by si totiž museli připlácet ve školství či zdravotnictví, dopadla by na ně vyšší DPH na potraviny a například při ztrátě zaměstnání by dostávali jen asi 3 600 Kč čistého měsíčně, což je prý méně než životní minimum.

Odboráři tvrdí, že ve svých výpočtech vycházeli z dostupných materiálů ODS a vyjádření jejích představitelů, která se však často mění. "Je to střelba na pohyblivý terč, ODS neustále mění parametry," řekl ekonomický expert ČMKOS Martin Fassmann.

Největší ránou pro státní rozpočet by prý bylo zavedení státem zaručeného příjmu na poplatníka a na děti, které by stát přišlo na čtvrt biliónu Kč ročně. Dalších 55 miliard Kč by rozpočet ztratil snížením firemních daní z příjmu z 24 na 15 procent.

Zrušením sociálních dávek by rozpočet získal

Zhruba 84 miliard Kč by stát naopak získal údajně avizovaným zrušením sociálních dávek. Přes sto miliard Kč by ale do rozpočtu přišlo rozšířením daňového základu o pojistné placené zaměstnavatelem a další miliardy by přineslo sjednocení sazeb DPH.

Výsledkem by podle místopředsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila byl deficit veřejných rozpočtů 122 miliard korun. Pokud by se přidal dopad ve čtvrtek oznámeného plánu jednoletých daňových prázdnin pro živnostníky, dosáhl by prý roční deficit 162 miliard Kč. [celá zpráva]

Nejvyššího schodku 246 miliard korun by prý ODS dosáhla, kdyby se rozhodla nerušit současné dávky státní sociální podpory, nemocenského pojištění, podpory v nezaměstnanosti a sociální péče.

ODS tvrdí, že data odborářů jsou účelová

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek však propočty odborářů popírá. "Jsou to účelově spočítaná čísla, která mají pomoci sociální demokracii ve volbách a funkcionářům odborů do Poslanecké sněmovny," řekl ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS chce pro živnostníky rok bez daní

ODS ve čtvrtek představila program s názvem Živnostenská patnáctka. V něm strana navrhuje mimo jiné roční daňové prázdniny pro živnostníky. Drobní podnikatelé...

Výběr článků

Načítám