Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých podniků je nejlepší od července

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada ve vedení německých podniků se v prosinci výrazně zlepšila. Je dokonce nejlepší od července. Ukazuje to Index podnikatelského klimatu, který z listopadových 95,1 bodu stoupl na 96,3 bodu. Index vychází z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Nálada v nejvyšších patrech německých podniků se před Vánoci citelně zlepšila,” komentoval aktuální výsledky indexu šéf Institutu ifo Clemens Fuest.

„Německé hospodářství tak do nového roku míří s optimismem,” dodal.

Německý hrubý domácí produkt (HDP) přitom ve třetím čtvrtletí rostl jen o 0,1 procenta. Tamní ekonomika se tím však vyhnula technické recesi, jež je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP v řadě.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc stoupl z 98 na 98,8 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, stoupl z říjnových 92,3 na aktuálních 93,8 bodu.

Důvěra investorů v německou ekonomiku prudce vzrostla

Ekonomika

Do Německa míří třetina českého vývozu a na vývoji největší evropské ekonomiky závisí i vývoj tuzemského hospodářství.

HDP Německa v prvních třech měsících roku rostl o 0,5 procenta, ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta a ve třetím vzrostl o 0,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálada ve vedení německých firem se lepší

Nálada ve vedení německých podniků se v listopadu mírně zlepšila. Index podnikatelského klimatu stoupl z říjnových 94,7 na 95 bodů. Vyplývá to z pravidelného...

Výběr článků

Načítám