Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých firem zůstává nejhorší od prosince 2012

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada ve vedení německých podniků v říjnu stagnuje. Index podnikatelského klimatu zůstal na 94,6 bodu. Zůstává tak na nejnižších hodnotách od prosince 2012. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. V září se nálada mírně zlepšila, předtím se však půl roku stále zhoršovala.

Foto: Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl z 98,6 na 97,8 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, vzrostl ze zářijových 90,9 na 91,5 bodu.

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Pokud by k poklesu došlo i ve třetím čtvrtletí, znamenalo by to, že se Německo dostalo do takzvané technické recese. Ta je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Německo je pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Deutsche Bank hlásí další ztrátu

Největší německá komerční banka Deutsche Bank se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 832 milionů eur (21,24 miliardy korun) ze zisku 229 milionů eur (5,85...

Výběr článků

Načítám