Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých firem se propadla na historické minimum

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada německých podnikatelů a manažerů se propadla na historické minimum. Index podnikatelského klimatu se propadl z březnových 85,9 na 74,3 bodu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Nálada v německých podnicích je katastrofální,“ uvedl k aktuálním číslům ředitel Institutu ifo Clemens Fuest.

„Silnější pokles tu ještě nikdy nebyl. To lze připsat především masivnímu zhoršení aktuální situace. Podniky navíc ještě s větším pesimismem vyhlížejí následující měsíce,“ dodal.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc prudce poklesl z 79,5 na 69,4 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, klesl z březnových 92,9 na aktuálních 79,5 bodu.

Dluh Německa letos rapidně vzroste, přesáhne 75 procent HDP

Koronavirus

„Německo sice nebylo až tak radikální v omezování ekonomiky, nicméně i tak se podnikatelé cítí hůře než při minulé světové finanční krizi, a navíc jejich očekávání pro příští měsíce jsou extrémně pesimistická,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle ekonoma indikátory ukazují, že recese v Německu je velmi hluboká. „Začala už v prvním čtvrtletí a nyní stále ještě nabírá na síle. Bude s největší pravděpodobností horší než ta po pádu Lehman Brothers,“ dodal Dufek s odkazem na událost, která odstartovala poslední ekonomickou krizi – krach významné americké banky Lehman Brothers v roce 2008.

Důvěrou v českou ekonomiku pandemie silně otřásla

Koronavirus

„S tím, jak budou končit restriktivní opatření jednotlivých zemských vlád, je pravděpodobné, že se situace tamní ekonomiky začne normalizovat. Výrazně napomoci by měl rovněž kurzarbeit, který udrží nezaměstnanost na uzdě jako při minulé recesi, aby příliš neutrpěla ani domácí spotřebitelská poptávka,“ domnívá se Dufek.

„Bez dalších fiskálních stimulů se však ani německá ekonomika neobejde. Vzhledem k velmi nejistým vyhlídkám poptávky po osobních automobilech na exportních trzích zřejmě dojde i na šrotovné nebo v rámci domácího zeleného úsilí i na podporu investic. V každém případě překlenout současný výpadek či ztráty ekonomiky bude trvat více než rok,“ uzavřel Dufek.

 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám