Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých firem se lepší

Novinky, bož

Nálada ve vedení německých podniků se v listopadu mírně zlepšila. Index podnikatelského klimatu stoupl z říjnových 94,7 na 95 bodů. Vyplývá to z pravidelného průzkumu institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. V posledních měsících se index pohyboval na úrovni nejnižších hodnot od roku 2012.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Německá konjunktura ukázala odolnost. Institut ifo ve čtvrtém čtvrtletí počítá s růstem HDP o 0,2 procenta,“ uvedl šéf institutu Clemens Fuest.

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí rostl o 0,1 procenta. Tamní ekonomika se tak vyhnula technické recesi, jež je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP v řadě.

Podle ekonoma stále přetrvávají problémy v průmyslu. „Průmysl je slabý. Již delší dobu máme problémy v odvětví automobilového průmyslu, což se opět ukazuje i tento měsíc,“ připomněl Fuest.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc stoupl z 97,8 na 97,9 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, stoupl z říjnových 91,6 na aktuálních 92,1 bodu.

Potvrzeno: Německo se vyhnulo recesi. Není důvod jásat, mírní nadšení ekonom

Ekonomika

Do Německa míří třetina českého vývozu a na vývoji největší evropské ekonomiky závisí i vývoj tuzemského hospodářství.

HDP Německa v prvních třech měsících roku rostl o 0,5 procenta, ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta a ve třetím vzrostl o 0,1 procenta.

Reklama

Související články

Evropská továrna Tesly vyroste v Berlíně

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla otevře svoji první evropskou továrnu v německé metropoli Berlíně. V úterý to oznámil zakladatel společnosti Elon...

Výběr článků

Načítám