Hlavní obsah

Téměř 140 tisíc za metr: ceny bytů v Praze zdražily za rok o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si vlastní bydlení v hlavním městě je stále nákladnější. Prodejní ceny nových bytů tam v posledním loňském čtvrtletí meziročně vzrostly o 27,9 procenta. Za metr čtvereční zájemce zaplatí 137 946 korun. Mezičtvrtletní růst činil 9,1 procenta. Za celý loňský rok se v Praze prodalo 7450 nových bytů. Vyplývá to ze společné analýzy developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Loni se podle Trigemy mělo jednat o prodejně nejsilnější rok za posledních 13 let.

„V prodejích se loni odrazila především snaha kupujících ochránit své úspory před inflací i vědomí, že byt je bezpečné aktivum, které kromě růstu své hodnoty dokáže generovat také výnosy. Dá se tedy říci, že tahounem rostoucí poptávky byli soukromí a stále častěji i institucionální investoři," uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

V roce 2021 přitom bylo průběžně nabízeno bytů historicky nejméně. V loňském roce se počet nových bytů na trhu průběžně udržoval na čísle 3300, což bylo o 1980 méně než v roce 2020. Podle developerských firem šlo o nejnižší průběžnou nabídku za posledních deset let. Podobně nízko byla nabídka už jen v roce 2017, kdy bylo průběžně k dispozici 3725 nových bytů.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2021 pak bylo v nabídce 2850 volných nových bytů, mezičtvrtletně o 100 více, ale v meziročním srovnání to byl pokles o 2100 volných bytů, tedy o 42,4 procenta.

Na nový byt v Praze je potřeba 16 ročních mezd

Ekonomika

Developeři dále zdůraznili, že v letech 2011 až 2020 se v průměru povolilo jen 2900 bytů za rok. Za leden až listopad 2021 bylo podle prezentovaných informací povoleno 6330 bytů, což je nejvíce od roku 2007 za dané období, avšak podle vyjádření zakladatele a šéfa Central Group Dušana Kunovského to stále není dostačující.

V přípravě přes 130 tisíc bytů

„Situace už je opravdu kritická. A zřejmě se nic v nejbližších letech nezmění, protože nový stavební zákon, který by mohl pomoci, se bude odsouvat a měnit. Přitom rychlejší povolování je ve velkém ekonomickém zájmu státu. Jen v Praze je v přípravě více než 130 tisíc nových bytů, které by státu jen na DPH mohly přinést přes 155 miliard korun,“ uvedl Kunovský.

Byty opět závratně zdražily, v Brně už 100 tisíc za metr čtvereční

Ekonomika

Developery odhadovaná hodnota za rok prodaných nových bytů v Praze přesáhla 57 miliard korun. Průměrná nabídková cena, tedy cena, za kterou jsou byty nabízeny, avšak ne kupovány, činila k poslednímu dni loňského roku 144 408 korun za metr čtvereční.

Předseda představenstva Skanska Reality Petr Michálek uvedl, že za markantním meziročním nárůstem ceny vidí nákupní boom související se zájmem kupujících uložit své úspory, nízkou nabídkou způsobenou pomalým povolováním, ale také rekordní ceny materiálů, práce a energií.

Velké zdražování i v Brně

Nové byty významně podražily také v Brně. Podle ředitele společnosti Impera Styl Františka Šudřicha tam ceny meziročně vzrostly o 23 procent.

Za metr čtvereční tak lidé ve druhém největším městě republiky zaplatí 100 100 korun. Přitom ještě v roce 2015 tam byla průměrná cena za čtvereční metr v novostavbě poloviční (50 200 korun).

Podle nedávné analýzy společnosti FérMakléři.cz zdražily v posledním čtvrtletí loňského roku ceny bytů za metr čtvereční ve všech velkých městech Česka. Nejvíce pak v Ústí nad Labem, kde šla cena meziročně téměř o 61 procent nahoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám