Hlavní obsah

Byty opět závratně zdražily, v Brně už 100 tisíc za metr čtvereční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byty dál zdražují, a místy enormně. Potvrdily to nejnovější údaje společnosti FérMakléři.cz ze závěru minulého roku, jež má Právo k dispozici. V Ústí nad Labem v posledním čtvrtletí ceny meziročně vzrostly o závratných 61 procent na průměrných více než 37 300 korun za metr čtvereční. V Praze se už v průměru platilo 120 800 Kč za metr, ceny narostly o 16 procent.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Brně zaznamenali makléři meziroční nárůst o 30 procent, v Olomouci a Plzni to bylo jen o něco méně.

Ocitáme se v situaci, ve které české domácnosti již několik roků nebyly
Lumír Kunz, FérMakléři.cz

„Nabídka nemovitostí je už řadu měsíců velmi nízká, což stále tlačí ceny nahoru. Do celkové ceny za bydlení se navíc promítají drahé hypotéky a energie. Ocitáme se tak v situaci, v jaké české domácnosti již několik roků nebyly,“ řekl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

Nejvyšší jsou ceny v Praze, přičemž rekordy lámou nejen v historickém centru. Například cihlový byt 2+kk o rozloze 44 metrů čtverečních na pražském Žižkově už stojí 7,4 milionu korun, 47 m2 v Holešovicích 6,5 milionu a panelákový byt 1+1 před rekonstrukcí na ploše 34 m2 v Břevnově přes pět milionů korun. To v Plzni stojí nový byt 2+kk, 61 m s balkonem v rozestavěném projektu ve Vojanově ulici na 5,2 milionu korun.

Ceny bytů porostou hlavně kvůli poptávce fondů

Finance

Jen o pět metrů větší jednotka ve stejném domě se cení o téměř půl milionu dráž. Proti tomu nedaleký panelákový byt 2+1, 68 m vyjde na 3,5 milionu – je ovšem před rekonstrukcí. Ostrava je na tom trochu lépe. Nová jednotka 2+kk, 54 m2, s vybavením, stojí v Preslově ulici 4,4 milionu korun.

Paneláková jednotka ve stavu rozpracované rekonstrukce, 2+1, 57 m2, v revitalizovaném domě v ulici Vincence Makovského má cenovku 2,8 milionu korun. Panelákové 2+1, 56 m2, po rekonstrukci v ulici Svornosti je za tři miliony.

O půl milionu méně stojí jednotka v původním, ale udržovaném stavu v ostravské ulici Generála Píky s balkonem, celkem 62 m2.

Dlouhodobě nejoblíbenější dispozicí jsou dvoupokojové byty, vzrostl i zájem o garsonky

Zato Brno se už cenově blíží k hlavnímu městu, když například u 2+kk, 76 m2, na Palackého třídě je cenovka 8,5 milionu korun a u 2+kk, 65 m2, na Mojmírově náměstí téměř pět milionů. V Brně se loni prodalo 1192 nových bytů, oproti roku 2020 se jedná o čtvrtinový nárůst. Celkem kupující za nové byty ve městě utratili přes 6,5 miliardy korun.

Nejrychleji mizí byty před rekonstrukcí

Finance

„V Brně roste počet investičních nákupů. Někteří kupující, kteří nákup zvažovali či oddalovali, se navíc zalekli rostoucích úrokových sazeb a ve druhé polovině roku se snažili ještě realizovat plánované nákupy za přijatelný úrok,“ míní šéf společnosti Impera Styl František Šudřich. Podle něho se u nových brněnských bytů loni cena poprvé dostala přes sto tisíc korun za metr čtvereční.

Dlouhodobě nejoblíbenější dispozicí jsou dvoupokojové byty. V moravské metropoli však meziročně o čtvrtinu vzrostl zájem o garsonky. Ty nové tvořily 40 procent všech realizovaných prodejů.

Experti se shodují, že nemovitostní trh ochladí, pokles cen ale neočekávají, jen zpomalení růstu. Ačkoliv citelně rostou hypoteční úrokové sazby, mnoho nemovitostí skupují investoři včetně zahraničních.

Na nový byt v Praze je potřeba 16 ročních mezd

Ekonomika

„Lidé byty pořizují i kvůli inflaci. Na druhou stranu zdražující se hypotéky, energie a stavební materiály vedou některé rodiny k tomu, že chtějí byt, který nemají ke svému bydlení, právě teď prodat, dokud ceny ještě rostou,“ upozornil makléř realitní společnosti Zdravá nemovitost Ondřej Taláb.

Kde a jak se zvedly ceny
rok 2021 cena za m2meziroční nárůst
Brno99 200 Kč30 %
České Budějovice68 400 Kč36 %
Hradec Králové76 300Kč38 %
Olomouc67 000 Kč27 %
Ostrava46 350 Kč40 %
Plzeň67 500 Kč29 %
Praha120 900 Kč16 %
Ústí nad Labem37 400 Kč61 %
Pozn.: Zaokrouhlené údaje za všechny byty v nabídce k užívání nebo po rekonstrukci.
Zdroj: Valuo

Reklama

Výběr článků

Načítám