Hlavní obsah

Nafta a benzín pokračují ve zlevňování

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily. Průměrná cena benzínu klesla od středy do středy o 14 haléřů na 33,41 koruny za litr. Nafta zlevnila o osm haléřů na 33,67 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. říjnu

Článek

Průměrná cena nafty na začátku listopadu překročila cenu benzínu. To se předtím stalo naposledy v březnu 2015.

Z jednotlivých regionů má nejvyšší průměrné ceny benzínu i nafty nadále Praha, kde litr naturalu stojí v průměru 34,17 koruny a nafta je ještě o dva haléře dražší. V ostatních krajích se cena litru benzínu drží pod 34 korunami. Naftu tankují řidiči v průměru za více než 34 korun za litr ještě na Vysočině.

Naopak nejlevnější je benzín v Ústeckém kraji, kde stojí v průměru 32,76 koruny. Pod 33 korunami se cena naturalu drží ještě v Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde ji řidiči kupují v průměru za 33,21 koruny.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Zásobníky s ropou v USA

Ceny ropy ve středu po úterním propadu zamířily vzhůru. Severomořská ropa Brent si v úterý kolem 17:30 SEČ připisovala 2,7 procenta na 64,22 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o téměř čtyři procenta na 55,55 dolaru za barel.

Během středečního obchodování přitom cena Brentu sestoupila až na 61,71 dolaru za barel, tedy na nejnižší úroveň od loňského prosince. „Úterní pohyb dolů byl mimořádně prudký. Po takových pohybech lze očekávat určité oživení,” uvedl analytik Olivier Jakob ze společnosti Petromatrix.

Na trhu nicméně přetrvávají obavy z nadbytečných dodávek ropy. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) v úterý oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 4,9 milionu barelů, ačkoliv analytici v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst jen o 2,9 milionu barelů.

Pozornost investorů se nyní soustředí na prosincovou schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Kartel spolu s Ruskem a dalšími spojenci podle zdrojů agentury Reuters zvažuje snížení dodávek ropy na trh až o 1,4 milionu barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám