Hlavní obsah

Nad ruskou ekonomikou se vznáší hrozba recese, varoval ministr

Blagověščensk

Ruské ekonomice hrozí, že by se do letošního podzimu mohla dostat do recese. Vláda bude muset podle ministra hospodářství Andreje Belousova zřejmě zavést opatření na podporu ekonomického růstu.

Foto: Profimedia

Ruské rubly

Článek

„Nyní nejsme v recesi, ale můžeme se tam dostat, existuje takové riziko,“ uvedl Belousov. Ministerstvo proto podle něj navrhne přijetí opatření na podporu ekonomického růstu. „Opatření by měla být přijata, protože musíme řešit situaci, do které jsme se dostali, abychom nesklouzli do recese,“ dodal.

Ruské ministerstvo hospodářství ve čtvrtek snížilo odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta. Tempo růstu tak bude nejslabší od roku 2009, kdy ekonomika prudce klesla kvůli globální finanční krizi, napsala agentura Reuters.

Loni tempo růstu ruské ekonomiky zpomalilo na 3,4 procenta ze 4,3 procenta v roce 2011. V letošním prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt podle předběžných údajů zvýšil o pouhé jedno procento.

Oproti ruské ekonomice ta česká už v recesi je. V loňském roce klesla meziročně podle údajů Českého statistického úřadu o 1,2 procenta a pokles po čtyři čtvrtletí znamená nejdelší recesi od roku 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám