Hlavní obsah

Na způsob propouštění a vyplácení mezd si stěžuje stále více Čechů

Několikanásobný nárůst stížností na chování zaměstnavatelů, především na nevyplacené mzdy a na způsob propouštění, registrují v posledních týdnech inspektoráty práce v celé republice. Podle ředitele Inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu v Českých Budějovicích Vladimíra Tomana se tak projevuje na chování zaměstnavatelů i zaměstnanců ekonomická recese.

Foto: Právo

Na úřadech práce přibývá nezaměstnaných (Ilustrační foto)

Článek

Problém je vyostřený zvláště u malých firem, kde dochází k propouštění ze dne na den a často bez dohledu úřadů a kde i obrana propuštěných je omezená.

„Minulý zaměstnavatel se na mě vykašlal, dluží mi poslední výplatu a ještě půlku té předposlední. Dělal jsem truhláře v soukromé firmě, teď ke konci to tam bylo hrozné, všecko se začalo rozkládat, podobně jako já dopadlo dalších dvacet lidí. Počkám 14 dnů, jestli mi to nepošlou, a pak si půjdu stěžovat. Bránit se budu,“ řekl Právu na brněnském inspektorátu práce sedmatřicetiletý Brňan Jan, který nechtěl veřejně uvést své příjmení.

Stěžovatelé mají většinou pravdu  

„Faktem je, že situace je špatná. Stížností na zaměstnavatele na nevyplácení mezd přibývá. Jdeme do firem na kontroly a většinou se potvrdí, že stěžovatelé mají pravdu,“ upřesnil vlastní zkušenosti Miloslav Lengál z brněnského oblastního inspektorátu práce. Podle informací z inspektorátů se na nich v posledních týdnech tvoří v úřední dny fronty.

Zaměstnanci prý sami nemají často informace o tom, za jakých podmínek mohou být propuštěni, a řada z nich přistoupí na ukončení pracovního poměru dohodou, kdy zaměstnavatel nemusí platit odstupné. Pak se jdou ptát, co mají dělat.

Podle vedoucího inspektora Oblastního inspektorátu práce Praha Michala Ronina by ale zaměstnanci rozhodně neměli v případě podání čekat na výsledek kontroly, ale co nejdříve začít vymáhat své pohledávky soudní cestou. „Advokáti často schválně nabádají ty poškozené, aby čekali na výsledek naší kontroly, protože se tím kryjí,“ vysvětlil Ronin.

Vzhledem k tomu, že kontrola co možná nejvíce kryje identitu poškozeného zaměstnance a pracuje i s osobními údaji dalších osob, poškozený z ní získá jen informativní závěr. Případný spis si nakonec stejně může vyžádat až soud, který o věci rozhoduje.  

Nejvíce stížností v Praze

Podle Ronina je dlouhodobě nejvíce stížností z celé republiky v Praze. „Je tu hodně pracovních příležitostí, tedy i potenciálních problémů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, velkou roli ale hraje též anonymita velkého města, lidé se nebojí si stěžovat,“ řekl Právu inspektor.

„Velmi častým případem jsou lidé, kteří nedostali vyplaceny mzdy, protože jejich zaměstnavatel je v konkurzu. Jen málokdo z nich ale ví, že pokud se do dvou měsíců obrátí na příslušný úřad práce, dostane od něj vyplaceny celé tři dlužné mzdy,“ poznamenal Toman z českobudějovického inspektorátu práce.

Podle vedoucího inspektora Oblastního inspektorátu práce pro střední Čechy Jaromíra Elbla počty podaných podnětů rostou vytrvale od roku 2005, letos je to patrné už v prvních měsících roku.  

Pracují pět dní, plat ale mají jen za čtyři

Extrémní narůst počtu dotazů ohledně dodržování pracovně-právních vztahů zaznamenává v posledních dnech Oblastní inspektorát práce v Ostravě. Lidé se především zajímají o to, jak se může zaměstnavatel chovat při rozvázání pracovního poměru.

„Zaznamenali jsme markantní zvýšení počtu dotazů. Lidé se hlavně ptají na to, jak může zaměstnavatel ukončit zaměstnanecký poměr, jestli může propouštět bez odstupného,“ přiblížila vedoucí inspektorka Václava Kociánová.

Druhá velká várka dotazů lidí je z oblasti, jak se mohou bránit, když je zaměstnavatel tlačí do práce na zkrácený úvazek.

Vyskytly se dotazy, že lidé oficiálně pracují pro firmu pouze 4 dny v týdnu a pobírají proto od zaměstnavatele o 20 procent nižší mzdu. Přitom však chodí normálně do práce pět dnů. Ale mají to strach oznámit, protože jsou rádi, že mají nějakou práci,“ uvedla vedoucí ostravského inspektorátu práce. Podle ní mohou lidé upozornit na problémové firmy i anonymně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám