Hlavní obsah

Na zdravém způsobu života se i dobře vydělává

Právo, Novinky, Jiří Vavroň

Zdraví ze 70 procent výrazně ovlivňuje strava, pohyb a celkový způsob života, tvrdí lékaři. Co je ale zdravý životní styl a způsob neovlivňují jen oni sami. Výrazný vliv mají výrobci a prodejci zboží pro volný čas, reklama, móda a samozřejmě i plnost naší peněženky. Zdravý způsob života představuje dobrý byznys.

Článek

Stále větší osvěta a přesvědčivé výsledky vědeckých výzkumů, které přesvědčují občany, že žít zdravě se vyplácí, jsou ale jen jedním z příčin stoupajícího zájmu o zdravý životní způsob a styl. Podle profesora Štěpána Svačiny z první lékařské fakulty Univerzity Karlovy ovlivňují zdraví ze 70 procent strava a pohyb a zhruba po 15 procentech zděděné předpoklady a kvalita zdravotní péče.

Dnes patří mezi příčiny ztráty zaměstnání i častá nemocnost. Stále větší význam má i docela obyčejný fyzický zjev. Stále stoupající nároky na zaměstnání, rostoucí konkurence a stress v práci spolu se sedavým zaměstnáním u počítače vyžaduje, aby lidé byli v dobré kondici. Jaký má být životní styl doplnil reklamní průmysl, vzory tzv. formátorů veřejného mínění, příklady úspěšných (a bohatých) sportovců.

Golf, brusle a posilovna

Kdo chce dnes uspět v zaměstnání, musí vést i odpovídající způsob života. Tlustý, upocený a funící žadatel o práci má dosti ztížené šance získat nejen prestižní místo, ale i to podřadnější. Kdo nehraje squash, tenis, golf, nejezdí na bruslích či horském kole, nechodí se učit orientální tance, nemá si co povídat se svými vrstevníky. Současně dokumentuje, že nezvládá moderní prvky života a práci, což může mít pro jeho kariéru neblahé důsledky. Navíc dobré obchody se uzavírají při partičce golfu, ale i při posezení po hodince aktivního cvičení v posilovně.

Z lékařského hlediska je ale pravidelný pohyb vysoce žádoucí, tady je třeba těmto trendům nakonec jen tleskat, shodují se experti.

Na tyto trendy bleskurychle zareagoval trh. Lidé mají totiž nejen chuť a potřebu něco se sebou dělat, ale díky rostoucím platům i prostředky nakupovat sportovní pomůcky a nářadí, mají na zápis do prestižních klubů. Kolo se pořídí okolo patnácti tisíc korun, brusle, boty stojí několik tisíc, stejně jako značkové oblečení, ochranná přilba. Předplatné sportovních klubů stojí desetitisíce, stejně tak jako základní vybavení. Tričko světového výrobce stojí také pět tisíc korun.

Své slovo má samozřejmě i móda. I když v tomto směru například příklad vychrtlých modelek, které chtějí následovat mladé dívky a ženy, má někdy za následky i rostoucí počty výskytu anorexie a bulimie, tedy závažných nemocí spojených příjmem potravy. Mezi prudce se rozvíjející firmy patří i ty, které vyrábějí prostředky pro podporu růstu svalů, energetické a vitaminové přípravky. Módní fastfoody s přemírou smažených výrobků rovněž nepatří mezi místa, na které oko lékaře spočine s nadšením.

Cena má vliv

Pro českou populaci, ohrožovanou nadváhou, cukrovkou, nádory a komplikacemi aterosklerózy, je důležité omezovat energetický obsah potravin a živočišný tuk a zvyšovat příjem ovoce a zeleniny, řekl profesor Štěpán Svačina. Vlivem nesprávných stravovacích návyků výrazně roste počet nemocných cukrovkou

Dnes není problém sehnat v prosinci na českém trhu čerstvé meruňky a třešně, ovšem kilo za několik stovek či tisícikorun. Levné nejsou ani potraviny které garantují špičkovou kvalitu.

Řada výrobců i obchodníků označuje svoje výrobky za skutečně odpovídající zdravé výživě. Každý, kdo chce získat místo na trhu, propaguje zdravotní prospěšnost a výrazný vliv svých výrobků na štíhlou linii byť jejich vliv je přinejmenším diskutabilní. Některé výrobky jdou přímo po hraně serióznosti.

Výběr potravin ovlivňují ceny, osvěta, příjmy a rozsah nabídky, říká ale Ctibor Perlín z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.

Zdravě žít a jíst ale nevyžaduje nutně velké náklady, shodují se lékaři. Cibule, česnek, dostatek zeleniny, ovoce, jsou významné složky zdravého jídelníčku, které nejsou drahé, ale dostupné prakticky všem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám