Hlavní obsah

Na Vánoce opět zavřou velké obchody. Většině lidí to nevadí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik let platí zákon, který obchodníkům nařizuje uzavřít své prodejny na Štědrý den ve 12 hodin a další dva dny neotevřít vůbec. Čechům to ale nijak zvlášť nevadí. V průzkumu KPMG dokonce 49 procent dotazovaných podpořilo variantu, aby obchody měly zavřeno přes všechny státní svátky.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé nakupují před svátky

Článek

Pětina lidí zastává názor, že obchody prodávající potraviny by měly být zavřené jen některé svátky. Se zavírací dobou v neděli souhlasí třetina respondentů. Pouze každý pátý uvedl, že by obchody měly mít pořád otevřeno, přičemž platí, že více si to přejí muži než ženy, a také vzdělanější lidé. Tázaní mohli podpořit víc než jednu nabízenou variantu.

Průzkum dále zjišťoval, zda by měl stát v otázce otevírací doby obchodů rozlišovat jejich velikost, jak je tomu nyní. Mezi dotazovanými si 64 procent lidí myslí, že by tomu tak být nemělo, pro odlišný přístup k obchodům různých velikostí je necelá pětina (18 procent). Stejný podíl lidí na to nemá názor.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Povinnost neprodávat o sedmi svátcích ukládá zákon obchodům s rozlohou nad 200 metrů čtverečních. Za porušení hrozí pokuta až milion korun, při opakovaném porušení až pět milionů. Dodržování kontroluje Česká obchodní inspekce. Regulaci prosadili zákonodárci ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Hlavním cílem je, aby zaměstnanci mohli trávit svátky v klidu se svou rodinou.

Lidé si ale často stěžují na konečnou verzi zákazu, kdy některé svátky otevřeno je a jiné ne. Před každým svátkem tak lidé zjišťují, jestli právě ten den bude či nebude zavřeno a jak si vlastně mají naplánovat nákup.

Obchody praskají ve švech, Češi před Vánocemi utrácejí jako diví

Ekonomika

Omezení prodejní doby od začátku kritizuje například Hospodářská komora nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu. Opatření podpořily odbory, nemá ale podporu všech zaměstnanců. Některým vadí, že si nemohou na svátky vydělat za příplatky.

Průzkum KPMG o nákupních zvyklostech Čechů proběhl na tisícovce respondentů v reprezentativním zastoupení podle věku a kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám