Hlavní obsah

Na trhu jsou další nebezpečné čínské sprchové gely

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Před nebezpečnými koupelovými gely vyrobených v Číně varuje ministerstvo zdravotnictví. Obaly čtveřice výrobků ve tvaru zvířátek obsahují ftaláty, které mohou mít nepříznivý vliv na hormonální vývoj dětí. Kosmetické přípravky je nesmí obsahovat.

Článek

Podle laboratorních testů obsahují obaly výrobku zakázané látky, a to nonylfenol a diakylftaláty, jejichž přítomnost je v kosmetice zakázána, jak uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Podle něj jsou gely nebezpečné i proto, že obaly mají tvar hraček, které děti mohou kousat, olizovat a vkládat do úst. Nonylfenol i vybrané estery kyseliny ftalové tak mohou ulpívat na rtech a sliznici nebo přecházet do slin, se kterými je děti mohou polykat.

Konkrétně se jedná o gel značky Abella o objemu 50 mililitrů. Dále jde o neoznačený gel stejného objemu. Nebezpečný je i Gely Bath Jelly jsou v neprůhledných obalech s objemem 40 mililitrů, nebo o objemu 30 mililitrů.

:. Výrobky obsahují nebezpečné chemické látky - ftaláty. Foto: MZ

Co jsou to ftaláty:
Jedná se o estery kyseliny ftalové. Používají se jako změkčovadla při výrobě plastů. Mezi nejrozšířenější patří DEPH (di-2-etylhexyl ftalát), jenž je reprodukční a vývojovou toxickou látkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám