Hlavní obsah

Na summitu G20 byla zveřejněna aktualizovaná černá listina daňových rájů

Novinky, toh

Na londýnském summitu světových ekonomik G20 byl představen aktualizovaný seznam daňových rájů. Ten byl v posledních týdnech velice diskutovaný, protože některé země se z něj snažily dostat. Kvůli globální krizi se mnohé země v poslední době staly terči útoků kvůli netransparentnosti operací. Mezinárodní finanční standardy nedodržují čtyři země Filipíny, Kostarika Malajsie a Uruguay.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vláda USA se soudí se švýcarskou banku UBS, jež nechtěla poskytnout údaje o amerických klientech, kteří nezákonně krátily své daně. I kvůli těmto problém Švýcarsko před několika dny ustoupilo a potvrdilo, že přistoupí na úmluvu ohledně transparentnosti a výměny informací týkajících se daňových záležitostí. [celá zpráva]

Současný seznam obsahuje čtyři země světa (Filipíny, Costa Rica, Malajsie, Uruguay), které nedodržují mezinárodní standardy finanční transparentnosti a dalších 38 zemí, které jsou na takzvané šedé listině. To znamená, že s úmluvou o transparentnosti souhlasí, přesto ji ještě nedodržují. Sem patří například Lichtenštejnsko, Lucembursko či právě Švýcarsko.

Zda přímo jmenovat jednotlivé daňové ráje, bylo jedním témat, nad nímž se na zasedání čtvrtečním zasedání G20 dlouho diskutovalo. Nakonec se státy G20 dohodly na sankcích pro daňové ráje, které se odmítají podřídit novým pravidlům, a na zveřejnění jejich seznamu.[celá zpráva]

Nezisková organizace Oxfam nedávno upozornila, že existence daňových rájů připravuje o velké peníze především rozvojové země, které takto přichází o více prostředků, než kolik dostávají v rámci rozvojové pomoci. Daňové úniky podle nich představují až 124 miliard dolarů, objem zahraniční pomoci, která do nich proudí, se přitom pohybuje kolem 103 miliard dolarů, uvedla ČTK.

Země, které nedodržují mezinárodní úmluvy o finanční transparentnosti:
KostarikaFilipínyMalajsieUruguay
Země, které přislíbily dodržování úmluvy, ale ještě tak neučinily:
AndorraAnguillaBelizeBermudyBritské panenské ostrovy
Antigua a BarbudaArubaKajmanské ostrovyCookovy ostrovyGrenada
BahamyBahrainDominicaGibraltarVanuatu
LibérieLichtenštejnskoMarshallovy ostrovyMonacoOstrovy Turks a Caicos
MontserratNauruNizozemské AntilyNiueSan Marino
PanamaSvatý Kryštof a NevisSvatá LucieSvatý Vincent a GrenadineSamoa
Další finanční centra na šedé listině
RakouskoBelgieChileBrunejŠvýcarsko
GuatemalaLucemburskoSingapur

Reklama

Výběr článků

Načítám