Hlavní obsah

Největší světové ekonomiky dají na boj s krizí bilión dolarů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Představitelé největších ekonomik světa se ve čtvrtek na summitu skupiny G20 v Londýně shodli na postupu proti globální finanční a hospodářské krizi. Různým organizacím a zejména Mezinárodnímu měnovému fondu přislíbili částku 1,1 biliónu dolarů (přes 20 biliónů korun). Oznámil to britský premiér Gordon Brown.

Foto: Livio Anticoli-, Reuters

Zleva: Americký prezident Obama, italský premiér Silvio Berlusconi a ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Brown zdůraznil, že se sešli představitelé největších zemí světa a ekonomik a shodli se na nejrozsáhlejším reformním plánu a finanční pomoci. „Vzniká nový světový řád, éra mezinárodní spolupráce, která je spravedlivější a zaručí udržitelný růst,“ dodal s tím, že ale opatření přijatá na konferenci nepřinesou výsledky okamžitě.

Vzniká nový světový řád
Gordon Brown

:. Britský ministerský předseda Gordon Brown sděluje závěry londýnské konference G20.

FOTO: ČTK/AP

Konečné dohodě předcházela od středy série jednání i na bilaterální úrovni a názory delegátů se různily v případě každého tématu. Německo a Francie například ve středu společně vyzvaly k větší regulaci trhu a francouzský prezident Nicolas Sarkozy dokonce hrozil, že summit opustí, nebudou-li přijata omezení. Hlavními oponenty mu byly USA a Británie, které jsou pro vládní výdaje na pomoc boji s krizí.

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn zase chtěl, aby prioritou byla dohoda o tom, co s tzv. toxickými aktivy.

Bankovní tajnosti musejí skončit
Gordon Brown
Na čem se G20 shodla:
750 miliard v MMF: Mezinárodní měnový fond dostane na pomoc potácejícím se ekonomikám dalších 500 miliard dolarů. Čtvrt miliónu uvolnil už dřív, peníze šly v uplynulých měsících především na pomoc státům někdejšího východního bloku.
Podpora nejchudším zemím: Členské země jim poskytnou 100 miliard dolarů.
Daňové ráje: Skupina G20 se dohodla na sankcích pro daňové ráje, které se odmítají podřídit novým pravidlům OECD, jež mají bránit daňovým únikům a praní špinavých peněz. „Bankovní tajnosti z minula musejí skončit," řekl Brown. Brown uvedl, že státy, organizace a ústavy, kterých se to týká, budou upozorněny v blízké době. Seznam zemí měl být dokončen během odpoledne. V průběhu summitu panovaly neshody, zda by nespolupracující ráje měly být jmenovány či nikoliv.
Světový obchod: K oživení mezinárodního obchodu bude uvolněno 250 miliard dolarů, oznámil už dříve britský ministr financí Alistair Darling. Summit se rovněž dohodl, že se pokusí znovu nastartovat jednání takzvaného katarského kola o liberalizaci světového obchodu.
Finanční stimul: Neočekávalo se vyčlenění dalších peněz, nakonec však byl oznámen balík nepřímé pomoci, jenž zahrnuje i MMF. Lídři G20 se zavázali, že budou dělat, co mohou k oživení světové ekonomiky. Globální recese dosud spolykala dva bilióny dolarů pomoci.
Protekcionismus: Skupina G20 odsoudila ochranářské tendence některých členských i nečlenských států a organizací. Týkalo se to mimo jiné Francie, která si s myšlenkou ochrany domácí výroby zahrávala minulý měsíc, a také USA.
Regulace finančních toků: Dochází k omezení kapitálových systémů včetně dosud neregulovaných investičních hedgeových fondů.
Platy bankéřů: Summit zvažoval též pravidla omezující výši platů předních bankéřů. Podle Browna už nebudou myslitelné bonusy, když se nedostaví výsledky. Premiér řekl, že je na čase přenést odpovědnost na přední finančníky.
Toxická aktiva: Brown uvedl, že "budou vyčištěny banky" a toxická aktiva zlikvidována. Podrobnosti nesdělil.

Brown dodal, že G20 se letos sejde ještě jednou, aby posoudila výsledky implementace dohodnutých reforem. Její průběh bude monitorovat Mezinárodní měnový fond společně se zvláštním panelem, který bude zřízen. Konference se podle amerického prezidenta Baracka Obamy uskuteční na podzim.

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Britský premiér Brown (vpravo dole) mluví s čínským prezidentem Chu Ťin-taem (vprostřed). Úplně vzadu vpravo je italský premiér Berlusconi. Za Ťin-taem stojí zleva šéf WTO Lamy, australský premiér Rudd, turecký Erdogan a prezident USA Obama.

:. Britský premiér Brown (vpravo dole) mluví s čínským prezidentem Chu Ťin-taem (vprostřed). Úplně vzadu vpravo je italský premiér Berlusconi. Za Ťin-taem stojí zleva šéf WTO Lamy, australský premiér Rudd, turecký Erdogan a prezident USA Obama.

FOTO: Dylan Martinez , Reuters

Demonstrace pokračovaly druhým dnem

Stejně jako v předešlý den bylo ve čtvrtek v ulicích britské metropole živo, i když počet demonstrantů výrazně poklesl. Desítky jich protestovaly před centrem Excel na východě Londýna a menší skupina se sešla také před burzovním domem.

Při středečních protestech ve finanční čtvrti City bylo zatčeno téměř 90 lidí, celkový počet zadržených za oba dny byl přes 120. Jeden demonstrant zkolaboval a zemřel. [celá zpráva]

Reakce státníků na výsledky konference

Americký prezident Barack Obama řekl, že summit byl po všech stránkách historickou událostí. Dodal, že opatření samotná jsou jen souhrnem principů, na něž musí navázat odpovědná práce vlád a finančních subjektů.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy řekl, že výsledků konference G20 bylo „více, než se doufalo“.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že přijatá opatření přinesou jasnější strukturu finančního trhu. Dodala, že dohoda je historickým kompromisem.

Reklama

Související články

Obama přijíždí do Evropy

V úterý večer je v Londýně očekáván americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Ekonomickým summitem zemí G20 tam zahájí týdenní cestu po Evropě,...

Výběr článků

Načítám