Hlavní obsah

Na Španělsko doléhá bankovní krize

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko se pomalu dostává do problémů. Některým tamním bankám odmítají zahraniční finanční domy půjčovat peníze. Země však odmítá, že by potřebovala finanční pomoc.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Luis Rodriguez Zapatero

Článek

Krizi likvidity v bankovním sektoru přiznalo tamní ministerstvo financí. Náměstek ministryně financí Carlos Ocana zároveň uvedl, že Španělsko se snaží obnovit důvěru investorů a trhů rozpočtovými škrty a plánovanými reformami.

„Je to problém,“ přiznal Ocana. Zároveň však dodal, že Madrid v žádném případě nevyjednává o finanční pomoci. „Španělsko nepotřebuje jakoukoli pomoc od mezinárodních institucí. Dohady jsou falešné a já je popírám,“ řekl.

Krize likvidity se podle zdrojů z bankovního sektoru týká spíše menších finančních domů. Největší španělské bankovní instituce problémy s likviditou nemají.

Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku na starém kontinentě. Hned po Řecku patří společně s Itálií či Portugalskem mezi další rozpočtové hříšníky, kteří by se mohli dostat do finančních problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám