Hlavní obsah

Na proklínaném euru vydělává celá eurozóna, nejvíce Rakousko

Právo, mcm

Němci už dříve upozorňovali, že jednotná měna jim přináší ročně desítky miliard eur navíc. Nová studie ale ukázala, že euro je přínosem pro celou eurozónu a že v přepočtu na HDP na něm vydělává nejvíce Rakousko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přínosy eura hodnotila při příležitosti desátého výročí jeho plného zavedení poradenská firma McKinsey, uvedl německý deník Die Welt. Zpráva ukazuje, že nejvíce díky euru získaly nejvyspělejší země, vedle Rakouska ještě Finsko a Německo.

Netratil však nikdo. I v ekonomicky slabém Řecku či Portugalsku by byl loni hrubý domácí produkt nižší, kdyby tyto země nebyly napojeny na jednotnou měnu.

Celkový přínos eura, který firma jen pro loňský rok odhadla na 332 miliard eur, byl tak vyšší, než hrubý domácí produkt Řecka. Plná polovina z těchto zisků, tedy 165 miliard eur, připadla na Německo. Rakousko a také Finsko však skončily před ním, když se přínosy přepočítaly na hrubý domácí produkt každé země.

Je proto v zájmu všech eurostátů bránit měnovou unii
Frank Mattern, šéf německé pobočky McKinsey

„Naše studie dokládá: z eura profitovalo nejen Německo - jiné země získaly v porovnání se svou hospodářskou sílou ještě více. Je proto v zájmu všech eurostátů bránit měnovou unii,“ řekl Frank Mattern, šéf německé pobočky McKinsey.

Zdrojem přínosů byl intenzivnější obchod, nižší úrokové míry a odpadnutí řady technických nákladů, například pojištění před měnovými riziky. Slabší státy z eura těžily méně, protože vzrostl konkurenční tlak, jemuž musely čelit.

Kdo získal a jak
V mld. eurv % HDP
Rakousko227,8
Finsko126,7
Německo1656,4
Itálie442,7
Francie140,7
Řecko0,170,1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám