Hlavní obsah

Na pražské letiště se začínají vracet lidé, stále jich je však skoro o 100 procent méně než loni

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Letiště Václava Havla podle svých vlastních údajů v květnu odbavilo 7960 lidí. To je sice o tři tisícovky lidí více než v dubnu, ale stále je to o 99,4 procenta méně než loni v květnu, kdy branami prošlo 1,39 milionu lidí.

Foto: Novinky

Letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru.

Článek

Nejvíce cestujících v květnu cestovalo na linkách do Amsterdamu, dále do Minsku a Paříže.

Podobný meziroční pokles pražské letiště zaznamenalo i v dubnu, a sice o 99,6 procenta.

Extrémní pokles cestujících je přímým důsledkem globální pandemie covid-19 a s ní souvisejícími restrikcemi. Česko dokonce v polovině března zcela zavřela hranice.

Pražské letiště koronavirová krize zasáhla nejvíce v Evropě

Ekonomika

Pražské letiště také v březnu odbavilo 434 719 cestujících oproti 1,23 milionu před rokem. Šlo o 65procentní meziroční pokles, společně s mnichovským letištěm a berlínskými letišti Tegel a Schönfeld největší v Evropě.

Omezení vycestování se začaly částečně zmírňovat na konci dubna, téměř neomezeně lze však cestovat až od první poloviny června. Letečtí přepravci však reagují opožděně i s ohledem na to, že poptávka je nižší. Letiště tak má nyní potvrzeno obnovení letů od 21 leteckých společností do více než 70 destinací. To je zhruba polovina nabídky leteckých spojení v loňském roce.

Hlavním cílem letiště je obnovit primárně přímá letecká spojení do tzv. klíčových destinací, což jsou velká významná evropská města, která zároveň fungují jako přestupní letecké uzly. Sem patří například Londýn, Frankfurt, Paříž, Amsterdam, Madrid nebo Vídeň.

„Celkem máme vytipovaných 45 takových destinací. V současné době máme potvrzené letecké spojení do 32 z nich,” uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám