Hlavní obsah

Na internetu se objevil seznam čerpacích stanic, které neprošly kontrolou ČOI

– Praha • Aktualizováno

Společnost Acta non verba (ANV) v pondělí oznámila, že se jí podařilo fintou dostat z České obchodní inspekce (ČOI) seznam čerpacích stanic, které v loňském roce prodávaly nevyhovující pohonné hmoty. Seznam zveřejnila, ČOI se brání hříšníky zveřejnit s poukazem na zákon o kontrole nebo zákon o ochraně osobních údajů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"ANV využila zákon o poskytování informací a položila ČOI dva na sobě nezávislé dotazy," sdělil ředitel společnosti Acta non verba Vojtěch Razima.

"Nejprve se zeptala na seznam všech kontrol, které ČOI provedla v roce 2009. Po získání tohoto seznamu se ANV dotázala na seznam všech čerpacích stanic, které kontrole ČOI vyhověly. ČOI poskytla oba seznamy, které ANV porovnala, a vytvořila seznam špatných pumpařů," pokračoval Razima s tím, že seznam zveřejnili na svém webu Kverulant. Ze seznamu však není patrné, čím se stanice provinily.

"Ano, dle zákona o svobodném přístupu k informacím byla ze strany ČOI poskytnuta informace o vyhovujících čerpacích stanicích za rok 2009," potvrdil Novinkám mluvčí ČOI Tomáš Vozáb. "Žádné informace ani seznam nevyhovujících čerpacích stanic ovšem ČOI neposkytla, a proto vytvoření tabulky či seznamu kýmkoli nebude ČOI komentovat a ani hodnotit správnost či nesprávnost informací," upozornil mluvčí.

ČOI odmítá zveřejňovat názvy pokutovaných čerpacích stanic s odvoláním na zákon, což se setkalo se značnou kritikou.

Za zveřejnění jména odškodné pro firmu

„Brání v tom (zveřejnění jména) nejen zákon o kontrole, ale i jiné zákony, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší, tedy Ústava ČR,“ bránila se již dříve ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Upozornila, že stát v minulosti kvůli poskytnutí jména pokutované čerpací stanice médiím musel této firmě zaplatit několik miliónů korun odškodného.

Od ledna příštího roku však ČOI zřejmě bude mít možnost zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Předpokládá to novela zákona připravená ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Novela zákona je nyní v připomínkovém řízení.

Jména pokutovaných sítí čerpacích stanic se nyní veřejnost může dozvědět až tehdy, pokud se jejich provozovatel s výsledkem správního řízení nesmíří. Případem by se pak zabýval Nejvyšší správní soud, který svá rozhodnutí zveřejňuje.

Loni ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Letos v srpnu podíl nekvalitních vzorků pohonných hmot klesl na 6,4 procenta z červencových 11,4 procenta.

Z důvodu stávajícího zákona nemůžeme zveřejenit seznam nevyhovujících čerpacích stanic a rovněž musíme z názorového fóra odstranit odkazy na něj vedoucí.

Anketa

Kde nejčastěji tankujete?
U čerpacích stanic velkých nadnárodních společností
42,8 %
U čerpacích stanic, které mám nejblíže bydlišti
28 %
Spíše u menších čerpacích stanic, kde jsou pohonné hmoty levnější
29,2 %
Celkem hlasovalo 43951 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám