Hlavní obsah

Na energie do konce roku až 5000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny domácnosti, které odebírají elektřinu, budou mít na část topné sezony do prosince nárok na pomoc od státu, pravděpodobně ve výši až 5000 korun. Podpora se bude skládat ze slevy v podobě takzvaného úsporného tarifu a odpuštění plateb za obnovitelné zdroje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Další, významnější pomoc potom domácnosti dostanou na počátku příštího roku. Celkem by podle slov ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) mohla domácnost s vyšší spotřebou energií za tuto topnou sezonu na pomoci získat až 20 tisíc korun.

Návrhem ministerstva průmyslu a obchodu se bude zabývat vláda ve středu 24. srpna. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že parametry úsporného tarifu vláda zveřejní do konce srpna. Podle dobře informovaného zdroje Práva by to mělo být právě příští středu.

Pomoc bez výjimky 

Síkela prohlásil, že pomoc od státu obdrží všechny domácnosti bez ohledu na to, zda používají primárně plyn, elektřinu, centrální vytápění, nebo domovní kotelnu. Nárok na pomoc budou mít lidé s běžnými distribučními sazbami, nedostanou ji jen ti s tarifem D61d, který se typicky využívá na chatách a chalupách.

Energie: Srovnání cen dodavatelů

Ekonomika

Letos dostanou lidé podporu automaticky ve formě zohlednění v zálohách dodavatelem elektřiny. Těm, kteří platí zálohy přes SIPO nebo bankovním inkasem, bude automaticky upravena výše zálohy. Zákazník platící zálohu trvalým příkazem si ji bude moci upravit změnou trvalého příkazu. Slevu uvidí zákazník v nejbližším vyúčtování.

O pomoc od státu nebude třeba žádat. Od příštího roku se má způsob vyplácení změnit, a to tak, že peníze nepůjdou přes tarif na elektřinu, ale přes jednotlivé komodity, tedy elektřinu, plyn a teplo.

Češi se obávají drahých energií, už hledají úsporná řešení, ukázal průzkum

Ekonomika

Z návrhu nařízení vlády o příspěvku na úhradu nákladů za energie vyplývá, že celou výši podpory dostanou i ti, kteří mají nízké zálohy nebo budou mít mezi říjnem a prosincem zálohy vzhledem k započítání předchozích přeplatků nulové.

„Vznikne-li zákazníkovi ve vyúčtování díky zohlednění příspěvku přeplatek, bude vyplacen přímo zákazníkovi, aby jej mohl použít k úhradě nákladů na elektřinu v dalším období,“ píše se v návrhu. Obchodník s elektřinou tak bude pouze zprostředkovatelem platby příspěvku ze strany státu zákazníkům.

Zálohy za energie jsou přiměřené, odrážejí spotřebu i cenu, tvrdí dodavatelé

Ekonomika

Celkem má jít na pomoc lidem 66 miliard, z toho letos to má být 10 miliard a 30 na začátku příštího roku. Od října až do konce příštího roku by navíc měly všechny domácnosti ušetřit 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. To by mělo státní rozpočet vyjít na více než dvacet miliard.

Podle odborníků je ale pomoc v řádu několika tisíc na období od října do prosince vzhledem k dramaticky zdražujícím energiím nedostatečná.

Vystrčil: Vyšší zálohy za energie musí lidé chvíli zvládnout sami

Domácí

„V situaci, kdy lidem přicházejí nové předpisy znamenající zvýšení plateb o vyšší desítky tisíc korun, je úleva v tomto kalendářním roce limitovaná pár tisíci plus úspora na obnovitelné zdroje zklamání,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Reklama

Výběr článků

Načítám