Hlavní obsah

Na Brněnsku likvidují kvůli salmonele tisíce nosnic

Právo, Milan Vojtek

Více než polovinu z plánovaných pětašedesáti tisíc nosnic utratili do čtvrtečního poledne ve velkochovu ve Velkém Dvoře, místní části Pohořelic na Brněnsku. Za likvidaci mohou potvrzené bakterie salmonely. Nebezpečná bakterie se objevila v trusu několika slepic.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Veterináři kvůli salmonele likvidují v chovu firmy AG Maiwald v Pohořelicích na Brněnsku slepice.

Článek

„Slepice samotné ale byly bez příznaků onemocnění. Je běžné, že se patogen objeví ve vylučování, přestože dotyčnému nemoc nezpůsobí,“ řekl ředitel jihomoravské veterinární správy Jaroslav Salava.

Přítomnost salmonely ale sama o sobě stačí k rozhodnutí o razantním zásahu vůči celému chovu. „Vylučuje se do prostředí, a proto jsou opatření tak brutální,“ vysvětlil Salava. Podobné případy podle něj nejsou výjimkou, dějí se nejen u nás.

Část chovu bez problémů

Všech pětašedesát tisíc slepic z problémové části chovu společnosti AG Maiwald chtějí veterináři zlikvidovat do pátku. Sanace proto pokračovala ještě ve čtvrtek odpoledne, na poslední den by mělo zbýt posledních patnáct tisíc kusů, pak přijde na řadu dezinfekce chovu.

V sousední hale, kde má firma devětašedesát tisíc kusů drůbeže, problém není. „Další část chovu je ale bez problémů a podnik z něho může vajíčka prodávat,“ uvedl vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace Státní veterinární správy (SVS) Ctirad Zabloudil.

Na počátku zákroku byl výskyt průjmového onemocnění na táboře ve Zlínském kraji. Hygienici zjistili, že příčinou byla salmonela ve vejcích z firmy.

Potenciálně problémová vejce stahuje řetězec Lidl z prodeje, vrátit je mohou lidé v místě nákupu. V případě drobného prodeje, který společnost má přímo ve farmě, platí stejná opatření. Lidé mohou vejce vrátit, případně si je vyměnit za nenakažená vejce ze zkontrolovaného a nezávadného chovu.

Výměna, nebo peníze

„Většina lidí si vejce mění. Jen minimum jich nedůvěřuje ujištění o nezávadnosti produkce ze sousedního objektu a nechalo si vrátit peníze,“ uvedli ve čtvrtek pracovníci podnikové prodejny. Míří tam lidé auty třeba s pěti baleními po třiceti kusech, stejně jako dorazil i senior na kole s krabičkou na šest vajec.

Že sousední část chovu musí být v pořádku, je přesvědčen i Miroslav Pezlar, který chodí zvířata krmit. „Ve firmě máme trvale platná opatření pro vstup ke slepicím. Platí dlouhá léta a řídím se jimi i já při krmení,“ uvedl ošetřovatel. Každý vstup do chovu je v jednorázovém oblečení a obuvi, což brání rozšíření možné nákazy.

Právě přísná opatření zajistila, že další část chovu problém minul.

Reklama

Výběr článků

Načítám