Hlavní obsah

Mýtné začnou v Německu platit i lehčí nákladní vozidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za užívání silniční sítě v Německu bude muset od čtvrtka platit více dopravců. Od začátku října se zpoplatnění dálnic a některých silnic první třídy rozšiřuje na nákladní auta s hmotností nad 7,5 tuny, dosud za jízdu po takových komunikacích platila jen vozidla těžší než 12 tun.

Foto: Profimedia.cz

Dálnice v Německu

Článek

Od rozšíření mýtného, které postihne i české dopravce, očekává německé ministerstvo dopravy výnosy v řádu stovek miliónů eur ročně a do budoucna plánuje ještě rozsáhlejší zpoplatnění silniční sítě.

V Německu je pro nákladní dopravu zpoplatněno všech 12 800 kilometrů dálnic a 2300 kilometrů silnic prvních tříd (takzvaných Bundesstrasse), které mají dva jízdní pruhy v obou směrech. Nynější rozšíření mýtného i na lehčí vozidla by mělo státu letos vynést 115 miliónů eur (3,1 miliardy Kč), od příštího roku každoročně 380 miliónů eur (10,3 miliardy Kč).

„Díky výnosům z rozšíření mýtného pro nákladní vozy budeme moct trvale zajistit více investic. Dodatečné příjmy půjdou přímo do modernizace naší silniční sítě. To zajistí Německu růst, blahobyt a pracovní místa," uvedl k rozšíření mýtného ministr dopravy Alexander Dobrindt.

Budeme muset zdražit, tvrdí dopravci

Úprava německého mýtného postihne i české dopravce. Ti uvedli, že nové náklady bude nutné promítnout i do ceny přepravy. U vozidel s hmotností 7,5 až 12 tun by cena mohla vzrůst asi o dvě koruny na kilometr.

Výše mýtného v Německu závisí na počtu os vozidla a na ekologické náročnosti jeho provozu. Za nákladní auto se dvěma osami, které splňuje evropskou emisní normu Euro 6, tak dopravci platí minimální sazbu 8,1 eurocentu (2,20 Kč) za kilometr. Nejvyšší sazba mýtného 21,8 eurocentu (5,90 Kč) za kilometr se vztahuje na vozy s pěti a více osami, které splňují nanejvýš emisní normu Euro 1.

Mýtné pro osobní auta odložili

Německé ministerstvo dopravy plánuje do budoucna další rozšiřování mýtného pro nákladní auta. Ještě před parlamentními volbami, které se budou konat na podzim 2017, by se mýtné mělo začít vztahovat na nákladní auta od 3,5 tuny. Po roce 2018 by ministerstvo chtělo zpoplatněné úseky rozšířit na všechny silnice první třídy.

Německo usiluje také o zpoplatnění dálnic pro osobní auta. Původně měli řidiči osobních vozidel začít platit za jízdu po německých dálnicích už od začátku příštího roku, po sporech mezi Berlínem a Evropskou komisí o slučitelnosti poplatků s evropským právem ale ministerstvo dopravy odložilo plán na zpoplatnění dálnic na neurčito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám