Hlavní obsah

Myslivci našli u Zlína uhynulou bachyni. Zkoumá se, zda měla mor

Myslivci našli v sobotu ráno ve Hvozdné u Zlína uhynulou bachyni. Zatím není známo, zda samice prasete divokého měla africký mor prasat. Nákaza se už potvrdila u tří divočáků v okolí Zlína.

Foto: Právo

Divočáci

Článek

„Výsledky ještě neznáme. Bachyně již byla ve značném stadiu rozkladu,” řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín Zdeněk Hluštík.

Informaci o nálezu uhynulé bachyně potvrdil i mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Výsledky testů však budou podle něj zřejmě k dispozici až v dalších dnech. „Tělo bachyně bylo odvezeno do asanačního podniku k likvidaci, vzorky se odeberou. Prioritní je odstranit tělo, protože může být dalším zdrojem nákazy," řekl Vorlíček.

Minulý týden byli nalezeni na kraji Zlína u nemocnice dva uhynulí divočáci, u kterých byl potvrzen africký mor prasat. SVS po potvrzení nákazy nařídila mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy. V oblasti se nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky.

V Česku poprvé

Další uhynulé sele divočáka, u kterého se potvrdila nákaza, našli myslivci ve čtvrtek ve Zlíně-Lužkovicích. Hvozdná je od Lužkovic i zlínské nemocnice vzdálená jen několik kilometrů.

Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé. Veterináři ihned po potvrzení nákazy testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, která spadá do takzvané zamořené oblasti v desetikilometrovém pásmu kolem místa, kde byli nalezeni dva uhynulí divočáci. Testy byly ve firmě negativní, zvířata nemocná nejsou. Zemet chová na dvou farmách asi 5000 prasat. Do pátku se musela nahlásit také všechna prasata chovaná v domácnostech v daném území, jen ve Zlíně jich bylo podle zjištění magistrátu 51 kusů.

Chovatelé musejí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50 tisíc korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva milióny. Od pondělí se oblast rozšíří na celý okres Zlín.

Příznaky podobné klasickému moru

Africký mor prasat se šíří prostřednictvím kontaminovaných potravin. „Krmení prasat zbytky potravin je sice i za běžného stavu zákonem zakázáno, momentálně je ale dodržování tohoto zákazu ještě mnohem důležitější dokonce i v malochovech,” připomněl svaz chovatelů.

Klinické příznaky choroby odpovídají klasickému moru prasat, ale průběh je rychlejší. Nakazit se mohou divoká i domácí prasata.

V případě vzniku nákazy je nutné včasné odhalení ohniska, jeho neprodlená izolace a vytvoření ochranného pásma. Všechna prasata v ohnisku se utratí a neškodně odstraní.

Vakcína proti nemoci neexistuje. Nákaza není nebezpečná pro lidi. Pokud se však objeví v chovu, je třeba ho obdobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku se objevil africký mor prasat

V České republice se objevil africký mor prasat, což je vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému prasečímu moru. Potvrdil to ministr zemědělství Marian...

Výběr článků

Načítám