Hlavní obsah

Mrazy poničily ovocné stromy, odnesly to hlavně třešně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ranní mrazy z minulého týdne byly smrtelné pro velkou část ovocných stromů, které je vhodné pěstovat v teplejších oblastech. Podle Ovocnářské unie ČR zničily mrazy téměř všechny květy třešní a také část broskvoní a meruněk. Podle unie jdou škody do sta miliónů korun.

Článek

Tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík řekl, že jde o největší poškození květů mrazy za posledních 20 let. Ranní teploty ve čtvrtek a v pátek byly od minus dvou do minus čtyř stupňů.

Poškození mrazy ale v žádném případě neznamená, že ovoce bude na trhu nedostatek, většinu tohoto ovoce ČR dováží ze zemí, které jsou pro jejich pěstění vhodnější, například ze Slovenska.

Mrazy zničily květy především v Čechách. Jižní Morava, kde se broskve nebo meruňky pěstují nejčastěji, na tom není tak špatně. "Poškození se nevyhnul ani hlavní ovocný druh jabloně, který v tu dobu nebyl v květu. Z některých regionů, například z Ústeckého a Libereckého kraje, je hlášeno vážné poškození právě u jabloní," řekl Ludvík.

Sklizeň bude stále ještě průměrná

Konečné hodnocení škod bude podle něj možné udělat nejdříve za měsíc po úplném ukončení květu všech ovocných druhů. "V tuto chvíli jsou jasné škody u třešní. Ostatní ovocné druhy i při částečném poškození mohou vykázat průměrnou sklizeň, jelikož letošní násada květů u všech ovocných druhů je vysoká," řekl Ludvík.

Ročně se v ČR v intenzivních sadech sklidí kolem 200 tisíc tun ovoce v přibližné hodnotě 1,3 miliardy korun. Mrazy nejvíce poškozených třešní se v minulých šesti letech sklízelo od 1500 do 2900 tun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám