Hlavní obsah

Mouka zdraží až o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Uvedl to šéf Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole.

Foto: Profimedia.cz

Podle mlynářů podraží zejména pekárenské výrobky.

Článek

Organizace sdružuje podle něj zhruba desetinu trhu českého mlynárenství, podle informací ČTK ale má stejný postoj většina trhu.

Cena pšenice, která vystoupala na 5800 korun za tunu, představuje až 80 procent celkových mlynářských nákladů, uvedl Chochole. Mouky se budou podle něj tedy prodávat o pětinu až o čtvrtinu dráže, cena se tak zřejmě zvýší o 1000 až o 1500 Kč/tunu, tedy asi o korunu až 1,5 koruny na kile.

Obchodníci mohou snížit marži

Zvýšení ceny se nemusí projevit v obchodech, prodejci podle Chocholeho mají možnost snížit marže. Kilo pšeničné hladké mouky se nyní v obchodech prodává v rozmezí 10 až 30 korun podle značky.

Změna cen bude zřejmě mít největší dopad v pekárnách.

Chleba a rohlíky zdraží, i když zájem o ně klesá

Ekonomika

"Zvyšování cen potravinářské pšenice na trhu ČR sledujeme již od konce sklizně v roce 2020. V lednu 2021 již tyto ceny překročily 5000 Kč/t a od března až do nové sklizně se skokově zvýší na 5300 až 5800 Kč/t, což potvrzují uzavřené smlouvy. Příčinou je zejména celková tržní situace na obilním trhu Evropy a související silná poptávka po pšenici z ČR," uvedl Chochole. Podle něj byla cena potravinářské pšenice loni v září 4400 Kč/tunu.

Hlavními sklady pšenice v ČR jsou podle něj sila patřící do koncernu Agrofert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám