Hlavní obsah

Motoristé se napřesrok dočkají levnějšího benzínu. Díky Íránu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké ceny benzínu a nafty, které se nyní pohybují kolem 33 korun za litr, by mohly konečně výrazně klesnout. Ovšem zřejmě až příští rok. V lednu totiž skončí embargo na vývoz ropy z Iránu, na světovém trhu se tak denně objeví nejméně další tři milióny barelů ropy.

Foto: Profimedia.cz

Ropná rafinérie v íránském Ábádánu

Článek

Írán se netají tím, že chce znovu dobýt pozici druhého největšího vývozce ropy na světě a dostat se před Rusko.

„Pokud Írán rozjede svoji produkci ropy v příštích letech, bez pochyby to bude mít za následek zvýšený tlak na pokles světových cen ropy,“ řekla Právu Eva Mahdalová ze společnosti Colosseum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomůže i zrušení intervencí ČNB

K tomu se přidává i to, že Česká národní banka by měla příští rok ukončit intervence na oslabení koruny a ta by tak měla posílit i vůči americkému dolaru, za který se ropa a ropné produkty obchodují. Pokud by tedy ceny ropy byly stejné jako letos a koruna posílila až o 15 procent na úroveň, kde byla před intervencemi, znamenalo by to zlevnění pohonných hmot až o koruny za litr.

Severomořská ropa Brent se v pondělí prodávala za méně než 57 dolarů za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) stála lehce přes 50 dolarů a je tak o desítky dolarů levnější než ve stejném období loni.

Írán se v úterý se světovými mocnostmi dohodl na omezení svého jaderného programu výměnou za odvolání sankcí. Sankce, které několik let omezovaly vývoz ropy z Íránu, by díky dohodě měly být začátkem příštího roku zrušeny. [celá zpráva]

Podle jednoho z představitelů íránského ropného průmyslu by se tak těžba ropy v Íránu mohla v případě dostatečné poptávky během šesti až 12 měsíců vrátit na úroveň čtyř miliónů barelů denně z doby před zavedením sankcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám