Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj pracuje na změně zákona o ochraně ovzduší

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Novelu zákona o ochraně ovzduší připravuje Moravskoslezský kraj. Tomu se dlouhodobě nelíbí, že výnosy z poplatků za znečišťování ovzduší, které platí firmy, nezůstávají v regionu, ve kterém se vyberou.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě

Článek

Novelu připravují odborníci na ochranu ovzduší a právníci. O změně zákona mají moravskoslezští zastupitelé jednat v červnu, pak by měl návrh směřovat do Sněmovny. „V současné době jsou poplatky ve výši přes 100 miliónů korun příjmem Státního fondu životního prostředí, který je rozmělňuje do mnoha oblastí v rámci ČR, a zpět do kraje se vrací minimum,“ poukázala mluvčí kraje Petra Špornová.

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) je připravovaný návrh logický. „Poplatky se vybírají tam, kde komíny skutečně kouří a kde je tím pádem problém se znečištěným životním prostředím. Peníze musí zůstat v místě, kde byly vybrány, a sloužit výhradně k realizaci opatření v oblasti ochrany ovzduší v kraji tak, aby vedly k jeho zlepšení, případně zmírnění důsledků stavu ovzduší na zdraví obyvatel. Je nemyslitelné, aby region dotoval zbytek republiky, kde problém není tak palčivý,“ upozornil hejtman.

Kontroly i lokálních topenišť

Kromě změny ohledně směřování poplatků za znečištění by měla novela pamatovat také na kontroly lokálních topenišť. „Vím, že mnoho lidí viní ze současného stavu ovzduší výhradně průmysl, a to i po letech důkladného monitoringu a hodnocení příčin znečištění ovzduší v kraji. Nejde však donekonečna přehlížet to, že i lokální topeniště mají významný podíl viny,“ poukázal.

Dodal, že cílem zákonodárné iniciativy je vytvořit obcím dostatečný kontrolní a restriktivní nástroj tak, aby byly schopny kvalitu ovzduší na svém území ovlivnit co nejúčinněji.

Moravskoslezský kraj už obdobnou změnu zákona o ochraně ovzduší navrhoval. Koncem roku 2009 předložil novelu, která se týkala lokálních zdrojů vytápění. Kvůli ukončení volebního období ho ale poslanci už nestihli projednat a požadavky kraje nebyly později zapracovány ani do posledního znění zákona o ochraně ovzduší, který byl schválen v roce 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám