Hlavní obsah

Mnoho Američanů odkládá oslavy Vánoc až na dobu povánočních slev

New York

Někteří Američané jsou zvyklí odkládat vánoční oslavy, protože si během svátků nemohou vzít volno z práce. V době ekonomických problémů, kterým Spojené státy čelí, se k nim přidávají další, kteří Vánoce odkládají z jiného důvodu – kvůli penězům.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma Deloitte se při svém každoročním předvánočním průzkumu letos Američanů poprvé ptala, zda plánují počkat s nakupováním dárků pod stromeček na leden. Kladně odpovědělo šest procent z více než 5000 dotázaných.

Podle agentury AP se taková strategie může vyplatit. Po Vánocích totiž prodejci nabízejí slevy až 75 procent na širší škálu zboží než v týdnech před prosincovým svátkem.

A to je něco, čeho si všimli nakupující, kteří chtějí ušetřit. Prodeje zboží během prvních sedmi dnů po Vánocích stouply podle firmy ShopperTrak ve třech z posledních pěti let. Nákupy online se loni oproti roku 2009 zvýšily ve dnech 26. a 27. prosince dokonce o 22 a 56 procent, uvádí konzultantská odnož firmy IBM.

Odklad prý možný

V některých rodinách však odkládání prvního svátku vánočního, kdy si Američané tradičně předávají dárky, považují za neslýchané. Podle Gallupova ústavu Vánoce, tedy původně křesťanské svátky připomínající narození Ježíše Krista, slaví ve Spojených státech asi 95 procent obyvatel, včetně 80 procent těch, kteří nejsou křesťany.

Nicméně podle Bruce Davida Forbese, autora knihy Christmas: A Candid History, se Vánoce mohou slavit kdykoli mezi 25. prosincem a 6. lednem, a nic se tím nezkazí. Z této informace pak mnohým lidem spadne kámen ze srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám