Hlavní obsah

MMF zhoršil výhled české ekonomiky, čeká pokles o 0,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou ekonomiku čeká ještě v letošním roce pokles HDP o 0,4 procenta. Zotavení z recese a růst hrubého domácího produktu o 1,5 procenta lze očekávat až příští rok. Uvádí to aktualizovaná prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF), kterou fond zveřejnil po uzavření konzultací s Českou republikou. Dříve zveřejněné odhady MMF letos počítaly s růstem hospodářství o 0,3 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zhoršenou prognózu vývoje hospodářství představila ve čtvrtek i Česká národní banka. Podle ní letos HDP klesne o 1,5 procenta, v květnové předpovědi přitom ČNB čekala pokles o 0,5 procenta. V příštím roce ale ČNB čeká růst o 2,1 procenta.

"Česká ekonomika je navzdory svým silným základům uprostřed dlouhé recese, způsobené krizí v eurozóně a slabou domácí poptávkou," uvedl v pátek MMF. "Další oslabení eurozóny by mohlo situaci ještě zhoršit a vytvořit riziko dlouhodobě nízkého růstu."

Místo úsporných opatření spíš podpora hospodářství

Fond kvůli tomu doporučuje, aby se Česká republika v krátkodobém horizontu zdržela dalších úsporných opatření a zaměřila se na podporu hospodářství. "Vzhledem k velké míře zatím dosažené fiskální konsolidace by se nemělo pokračovat ve snahách o další konsolidaci, dokud ekonomika nenabere sílu," doporučuje MMF.

Zastavení rozpočtových škrtů doporučovali České republice zástupci MMF už letos v květnu během pravidelné mise fondu v ČR.

Mise MMF se koná každoročně na základě stanov fondu. Návštěva odborníků z MMF se uskutečňuje v každém z členských států měnového fondu. Zabývá se vývojem ve fiskální i měnové politice, vývojem finančního sektoru a rovněž strukturálními změnami.

Reklama

Výběr článků

Načítám