Hlavní obsah

MMF pomůže Řecku, jen když u něj proběhne oddlužení, naznačila Lagardeová

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven podílet se na pomoci Řecku, pokud bude program pomoci „kompletní”. Tedy pokud zemi opět postaví na nohy, učiní její dluh udržitelným a umožní, aby Řecko opět mohlo získávat peníze na finančních trzích. V rozhovoru s francouzskou rozhlasovou stanicí Europe 1 to řekla šéfka MMF Christine Lagardeová.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Ředitelka MMF Christine Lagardeová.

Článek

„Kompletní program pomoci má dvě části – jednu řeckou, která s sebou nese hlubokou reformu řecké ekonomiky. To znamená udržení rozpočtu ve stavu, který je zdravý a poskytne zemi důvěryhodnost; ta druhá část je věřitelská, která s sebou nese poskytnutí financí a restrukturalizaci dluhu ke zmírnění zátěže,“ vysvětlila Lagardeová.

Šéfka MMF také potvrdila svůj názor, že Řecko potřebuje nějakou formu oddlužení. Dodala však, že to nemusí být přímo seškrtání dluhů, ale i jiná opatření, například výrazné prodloužení nebo odklad splatnosti úvěrů a snížení úroků. V důvěrné zprávě MMF zaslané tento týden zemím eurozóny podle informací agentury Reuters doporučuje fond až 30letý odklad splátek. [celá zpráva]

ECB: Otevření bank v pondělí není jisté

Lagardeová podle agentury Reuters také řekla, že považuje za „pravděpodobné“, že by se řecké banky mohly otevřít podle plánu v pondělí. Tento termín ale krátce předtím zpochybnil člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny, který uvedl, že je potřeba ještě některé věci prověřit a že termín znovuotevření řeckých bank není pevně stanoven.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu dluží Řecko

Silně zadlužené Řecko se tento měsíc stalo první vyspělou zemí, která MMF přestala včas splácet dluhy. Řecko teď měnovému fondu celkem dluží 1,6 miliardy SDR (zhruba dvě miliardy eur). SDR je zkratka pro zvláštní práva čerpání, což je zúčtovací jednotka MMF.

Dokud bude Řecko fondu dlužit, nemůže od něj dostat další finance. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího fondu se bude vedení MMF v „příštích týdnech“ zabývat žádostí Řecka o prodloužení termínu pro uhrazení červnové splátky. Řecko je největším dlužníkem MMF.

Ministři financí eurozóny se tento týden v podstatě dohodli na poskytnutí nové, tříleté finanční pomoci zadluženému Řecku z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Jednání o detailech v pořadí už třetího záchranného programu budou moci začít až poté, co skončí nutné schvalovací procedury v zemích eurozóny. Program v objemu až 86 miliard eur (2,3 biliónu Kč) má Řecko ochránit před bankrotem a odchodem z eurozóny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám