Hlavní obsah

MMF odklepl Portugalsku a Řecku další peníze na záchranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil Portugalsku uvolnění další splátky ze záchranného úvěru. Země dostane 838,8 miliónu eur (zhruba 21,4 miliardy korun). Krátce předtím MMF učinil totéž v případě Řecka.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Pokud jde o Portugalsko, MMF uvedl, že snahy na reformu ekonomiky země jsou impozantní, jedním dechem však dodal, že ekonomika je stále v ohrožení a potřebuje zvýšit konkurenceschopnost.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a bylo nuceno požádat o záchranný úvěr. Celkem dostalo od MMF a partnerů v Evropské unii slíbeno 78 miliard eur.

Portugalsko nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tamní ekonomika měla začít růst. V letošním roce centrální banka očekává pokles hrubého domácího produktu o 1,9 procenta místo dříve uváděných 1,6 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

V souvislosti s Řeckem šéfka MMF Christine Lagardeová sdělila, že záchranný program Řecka jde správným směrem. Země podle ní učinila pokrok v ekonomických reformách, ale měla by udělat více pro zvýšení produktivity a snížení cen. Řecko také potřebuje radikálně zreorganizovat daňový úřad, aby se zlepšil výběr daní a zabránilo se daňovým únikům.

Reklama

Výběr článků

Načítám