Hlavní obsah

Mlynáři zdražili mouku o pětinu, pekárny už zvedají ceny

Mlynáři zdražili za posledních několik měsíců cenu mouky o 1000 korun na tunu, tedy o pětinu, řekl v pondělí výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Malé a řemeslné pekárny již své výrobky zdražily o deset až dvacet procent, střední a velké zatím jednají s obchodními řetězci, zdražovat by se mohlo po novém roce, dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Většina menších nebo řemeslných pekáren, které mají své vlastní prodejny, už vlivy rostoucích nákladů promítly do ceny,” uvedl Dřízal. Podle něj jsou důvodem jak rostoucí ceny mouky, tak vzrůstající platy zaměstnanců nebo náklady za energie.

Například největší pekárenská skupina v ČR United Bakeries nechtěla vývoj cen chleba komentovat. Další z velkých výrobců, firma Penam z koncernu Agrofert, zdražení připouští.

„Je pravda, že cena mouky vzrostla. Rostou ale i další náklady, jako jsou energie, pohonné hmoty a mzdy. Situaci analyzujeme. Uvidíme, jak se vše promítne do cen pečiva,” řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Jednání o cenách pro příští rok podle něj ještě nejsou uzavřená. Agrofert patřil premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který jej loni v únoru vložil do svěřenského fondu.

Foto: ČSÚ

Vývoj cen chleba podle ČSÚ

Agrární analytik Petr Havel upozornil, že cena mouky tvoří na celkové ceně pečiva výrazně menšinovou část. Zdražení ale připouští vzhledem k nárůstu dalších nákladů.

Podle Českého statistického úřadu se cena za kilogram kmínového chleba pohybuje již deset let pod úrovní 25 korun, oproti jiným potravinám je mimořádně stabilní. Letos v srpnu činila v průměru 24,01 Kč.

V ČR je podle Dřízala pátý nejlevnější chléb v EU. Nejdražší je podle světové statistiky Numbeo chléb v Norsku, kde vyjde na 71 korun, nejlevnější chleba naopak kupují Tunisané, v přepočtu za 2,7 koruny.

Statistici v pondělí zveřejnili odhady letošní sklizně. Konkrétně sklizeň pšenice zřejmě meziročně poklesne o 5,8 procenta a ječmene o 7,5. Důvodem je především letošní sucho. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám