Hlavní obsah

Mitsubishi podváděla při testech se spotřebou paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Japonská automobilka Mitsubishi Motors našla důkazy, že její zaměstnanci podváděli u některých modelů při testech, které mají zjistit spotřebu paliva. Manipulace se týká asi 625 tisíc vozů, mezi nimiž jsou hlavně modely, které firma vyráběla pro Nissan Motor. Ten na nesrovnalosti přišel, napsala agentura AP.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Prezident Mitsubishi Tetsuro Aikawa a další členové vedení se hluboce klaní na tiskové konferenci. Automobilka přiznala manipulace při testech se spotřebou paliva u několika vozů.

Článek

Šestá největší japonská automobilka ve středu uvedla, že manipulované testy se týkaly 157 tisíc vozů modelů eK a eK Space a 468 tisíc vozů Dayz Roox, které vyrábí pro konkurenční Nissan.

Právě ten upozornil na nesrovnalosti v údajích o spotřebě, načež firma Mitsubishi zahájila interní vyšetřování.

„Pochybení bylo záměrné. Je zřejmé, že k manipulacím došlo proto, aby údaje vypadaly lépe," řekl prezident Mitsubishi Tetsuro Aikawa na tiskové konferenci, kdy se současně omluvil všem zákazníkům.

Foto: Profimedia.cz

Nissan Dayz Rooks

O manipulacích krátce předtím informoval japonské ministerstvo dopravy. Konkrétně byly falšované údaje o tlaku v pneumatikách.

Podle BBC jde o největší aféru od falšování emisí Volkswagenu. Akcie Mitsubishi v reakci na zprávy klesly o 15 procent.

Ani jeden z výše uvedených modelů Mitsubishi v České republice neprodává.

Automobilka nyní zjišťuje, zda byly údaje upravené také u vozů prodávaných v zahraničí. Mitsubishi se již několik let snaží získat zpět důvěru zákazníků, o kterou přišla po skandálu s defekty na počátku tohoto století. Skandál vypukl poté, co se ukázalo, že automobilka od 70. let zatajovala problémy svých vozů, jako je selhávání brzd, problémy se spojkami či závady palivových nádrží.

Reklama

Výběr článků

Načítám