Hlavní obsah

Místo na smetiště do obchodu. V Ostravě otevírají centrum s použitými věcmi

Právo, Denisa Doležalová

V areálu odpadové společnosti OZO v Ostravě-Přívoze v úterý slavnostně otevřeli re-use centrum, kde si lidé budou moci nakoupit použité věci, které by jinak skončily jako odpad. Veřejnost sem bude moci poprvé vyrazit na nákup v sobotu 19. září.

Ostravské re-use centrum v areálu odpadové společnosti OZO v Přívoze už je hotové.

Článek

„Město se ve spolupráci se společností OZO Ostrava dlouhodobě snaží o minimalizování objemu odpadu a o jeho co nejlepší využití. Re-use centrum je jednou z cest, jak toho dosáhnout,“ sdělila náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Víte, jak správně recyklovat drobné elektrospotřebiče? Ne vždy je musíte vyhodit

Jak na to

Dodala, že výtěžek z prodeje použitých věcí bude použit na výsadbu zeleně ve městě.

„Chceme ukázat, že funkční předměty, o něž už původní vlastníci nestojí, se kvůli tomu ještě nemusejí stát odpadem. Po nenáročné opravě nebo renovaci mohou dělat radost novým majitelům,“ vysvětlil jednatel městské odpadové společnosti OZO Ostrava Karel Belda.

Nakoupit za pakatel, na místě upravit v dílně 

Věci si zde mohou lidé koupit za 10 až 200 korun. Vyhozené věci tak dostanou novou budoucnost. Lidé mohou předměty jako starý nábytek, věci do domácností, hračky, knihy a další věci určené pro re-use centrum odevzdávat ve všech ostravských sběrných dvorech. Přímo je mohou odevzdávat i v areálu OZO Ostrava v Přívoze, kde re-use centrum vzniklo, protože i zde je sběrný dvůr.

„Takže v podstatě může člověk na jednom místě odložit nepotřebný předmět a zároveň si z re-use centra odvézt něco, co se mu hodí,“ konstatoval Belda s tím, že součástí centra je i veřejná dílna, kde si lidé mohou i zakoupenou věc sami nějak vylepšit.

Recyklace betonu uspoří materiál a ušetří náklady

Bydlení

Na nákupy sem budou moci zájemci poprvé vyrazit v sobotu od 9 do 13 hodin. Chystají se zde i workshopy zaměřené na třídění a využívání odpadu. Kvůli složité koronavirové situaci se ale musí lidé na sobotu objednat elektronicky.

Provozní doba centra pak bude vždy od úterka do pátku od 9 do 12 a od 14 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 12 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám