Hlavní obsah

Místo dražších cigaret Češi kouří tabák, přiznává Philip Morris

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Jedinému tuzemskému výrobci cigaret Philip Morris klesl zisk i tržby. Cigarety dál podraží kvůli vyšším daním. Zákazníci přecházejí na levnější značky a řezaný tabák.

Článek

Kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris loni klesl čistý zisk o 8,8 procenta na 2,2 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně klesly o 1,5 procenta na 12,8 miliardy korun, uvedla v úterý firma.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Philip Morris ČR Andráse Tövisiho zůstaly tržby a domácí odbyt v ČR a na Slovensku během celého roku 2013 pod tlakem.

"To bylo zapříčiněno řadou důvodů včetně celkového poklesu trhu, pokračujícího přechodu spotřebitelů k cigaretám v levném cenovém segmentu a k jemně řezanému tabáku s nižším daňovým zatížením i zvýšeným výskytem nelegálních tabákových produktů na obou trzích," uvedl Tövisi.

Cigarety dál zdraží

Cigarety již v lednu zdražily v průměru o dvě koruny kvůli zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky schválené v roce 2012.

"I letošní rok bude ovlivněn dalšími daňovými změnami. V případě České republiky jde především o sladění minimální spotřební daně dle evropské regulace v důsledku intervence ČNB, která by mohla zvýšit průměrnou cenu krabičky cigaret o 3 až 4 koruny," řekl Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

"Povede to k dalšímu přesunu spotřebitelů od luxusnějších značek k levnějším variantám, u kterých má výrobce nižší marži," dodal.

Ministr financí Andrej Babiš navrhuje ještě letos další zvýšení daně o pět až sedm procent.

Česko musí splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 euro na 1000 kusů cigaret. A slabší koruna by bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že by Česko svůj závazek nedodrželo, a hrozily by mu tak sankce.

Philip Morris ČR je jediným tuzemským výrobcem a předním prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 pracovníků z celé země. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze. Firma letos navrhuje vyplatit hrubou dividendu 820 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám