Hlavní obsah

Míra nezaměstnanosti je stále 8,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet nezaměstnaných v ČR klesl v listopadu jen nepatrně. V porovnání s říjnem je bez práce o 86 lidí méně. Míra nezaměstnanosti tak zůstala na 8,9 procenta, což znamená 571 726 lidí bez práce.

Foto: Magistrát města Plzně

Náklady na založení záhonů a péči o ně v letošním roce činí celkem 190 tisíc korun.

Článek

"Stagnace počtu nezaměstnaných v listopadu není dobrou zprávou. Znamená totiž obrat v trendu předchozích osmi měsíců, kdy se situace na trhu práce v meziročním srovnání zlepšovala," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Úřady práce v listopadu vyřadily z evidence 54 422 lidí a nově zaregistrovaly 54 336 lidí. Neznamená to však, že všichni vyřazení našli práci. Někteří přestali pobírat sociální dávky třeba jen proto, že s úřadem práce nespolupracují při hledání místa. Například nedocházejí na smluvené schůzky nebo trvale odmítají nabízená místa. Na jedno pracovní místo nyní připadá 10,3 lidí.

Lidé ztrácí práci spíš na Moravě

Nejvíce lidí si našlo práci na Plzeňsku a Mladoboleslavsku. Naopak nejvíce lidí ztratilo práci na Jesenicku a Znojemsku.

Nejnižší nezaměstnanost je stále v Praze a okolí. Nejvíce lidí bez práce je na Mostecku, kde podporu pobírá více než pětina práceschopných lidí (22,3%), a na Karvinsku (19,1%)

Podle Sobíška může zastavení poklesu nezaměstnanosti svědčit o zpomalení ekonomického růstu, ale aby se to potvrdilo, je potřeba několik měsíců počkat.

Podle dřívější metodiky výpočtu, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí přestalo používat v létě, je nezaměstnanost 9,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v září mírně klesla

Na konci září evidovaly úřady práce v České republice 530 239 lidí bez práce. Oproti srpnu se počet nezaměstnaných snížil o 5773 osob, ve meziročním srovnání...

Růst nezaměstnanosti se pomalu zastavuje

Obecná míra nezaměstnanosti byla ve třetím čtvrtletí 8,2 procenta. Bez práce bylo 420 tisíc lidí. Je to více než ve stejném období loni. V porovnání s jarem...

Počet lidí bez práce je pod devíti procenty

Úřady práce v říjnu evidovaly 517 812 tisíc lidí, kteří si hledali práci. Toto číslo je o 12 427 nižší než v září. Míra nezaměstnanosti tak podle nové metodiky...

Výběr článků

Načítám