Hlavní obsah

Míra inflace v Polsku vystoupala na 13,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Polsku v květnu podle předběžných údajů meziročně vystoupala na 13,9 procenta z dubnové hodnoty 12,4 procenta. Oznámil to místní statistický úřad. Inflace je tak nyní v Polsku na nejvyšší úrovni od října 1997 a vliv na ni má zejména růst cen komodit kvůli válce na Ukrajině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V květnu k růstu cen přispěly zejména pohonné hmoty pro osobní dopravu (+35,4 procenta) a pak elektřina, plyn a další paliva (31,4 procenta). Ceny potravin a nealkoholických nápojů se zvýšily o 13,5 procenta.

Proti dubnu se ceny meziměsíčně zvýšily o 1,7 procenta. Znamená to nepatrné zlepšení proti dubnu, kdy se proti předchozímu měsíci zvýšily o dvě procenta.

Růst cen překonal odhady analytiků. Ti podle agentury PAP čekali u meziroční míry vzestup na 13,8 procenta, meziměsíčně pak zmírnění na 1,6 procenta.

Inflace v Německu se blíží osmi procentům, je nejvyšší od 70. let

Ekonomika

V České republice míra inflace v dubnu podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila 14,2 procenta a byla nejvyšší ze všech zemí Visegrádské skupiny (V4).

V Maďarsku činila 9,5 procenta a na Slovensku 11,8 procenta. Slovensko je jako jediné z visegrádské čtyřky členem eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám