Hlavní obsah

Ministři schválili upravenou energetickou koncepci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila státní energetickou koncepci, kterou předložil ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD). Ekology kritizovaný návrh ministerstva průmyslu na zrušení územních limitů těžby uhlí ale ministři nahradili formulací o jejich racionálním přehodnocení v budoucnu.

Foto: archiv
Článek

"Jsem rád, že se vláda, po důkladném zvážení, rozhodla pro racionální směr," uvedl ministr Urban. "Vysoký podíl obnovitelných zdrojů energie i důraz na energetickou efektivitu dávají záruku, že se česká energetika konečně posune ekologičtějším směrem," reagoval ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Projednávání koncepce provázely spory ekologů a právě ministerstva životního prostředí. Ochránci přírody nesouhlasili s některými Urbanovými návrhy, zejména ohledně rušení limitů na těžbu uhlí a jaderné energetiky. Proti rušení limitů dokonce před vládou dvakrát demonstrovali ekologové a obyvatelé severočeských obcí, které jsou expanzí uhelných dolů ohroženy.

Jaderné zařízení není vyloučeno

Koncepce předpokládá vyšší podporu uplatnění obnovitelných zdrojů energie, či uvolnění limitů na dovoz černého uhlí. Návrh koncepce ani nevylučuje výstavbu dvou jaderných bloků s celkovým instalovaným výkonem 1200 megawattů.

Dlouhodobým cílem koncepce je tří až 3,5procentní roční pokles energetické náročnosti tvorby hrubého národního produktu. Zhruba na polovinu by měl do roku 2030 klesnout počet zaměstnanců v energetických sektorech, v příštích třech desítkách let by odvětví mělo opustit téměř 40 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám