Hlavní obsah

Ministři pojedou do Kataru v druhé polovině června. Řešit chtějí plyn i ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci vlády navštíví v druhé půlce června Katar, kde se bude konat Ekonomické fórum. Na programu bude podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) vedle řešení možných dodávek plynu ve formě LNG také ropa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Martin Kupka

Článek

„Cílem je v návaznosti na současnou energetickou krizi jednat o možnostech kontraktu s Katarem. Výhledového, protože ten závažný problém, který má Evropa, je v distribuci plynu,“ řekl Kupka Novinkám.

Uvedl to v narážce na chybějící infrastrukturu pro transport LNG plynu z tankerů. „Poohlížíme se po možnostech zásobníků v Holandsku. Samozřejmě jsou variantou i terminály, které chce v krátkém čase vybudovat Německo,“ uvedl ministr dopravy.

Síkela: Probíhá energetická válka, Česko potřebuje solidaritu

Ekonomika

„I o tom nepochybně bude řeč. Stejně jako o investicích do dopravní infrastruktury,“ doplnil na dotaz Novinek, zda je v plánu i vyjednání možných dodávek ropy.

Upřesnil, že detaily možných setkání v Kataru se nyní ladí.

Ekonom: Úsporný tarif pomůže lidem jen nepatrně

Ekonomika

Pokud jde o složení dalších účastníků, mluvčí vlády Václav Smolka Novinkám sdělil, že vedle Kupky do Kataru pojede v druhé půlce června na Ekonomické fórum také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který by tam měl řešit dohodu o dvojím zdanění.

Ekonomické fórum v Kataru se má konat 20. až 22. června 2022.

Kancléř Mynář bral za loňský rok 2,6 milionu

Domácí

Hradní kancléř Vratislav Mynář již dříve v březnu navštívil Katar v doprovodu svého známého a obchodního partnera Martina Horáka.

Cílem cesty mělo být předání pozvánky katarskému emírovi do České republiky z pověření prezidenta republiky Miloše Zemana. Vláda, která je zodpovědná za zahraniční politiku země, o cestě ale nevěděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám