Hlavní obsah

Ministři financí eurozóny neschválili Řecku další dávku pomoci. Aténám se krátí čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři financí zemí eurozóny se v pondělí večer nedokázali dohodnout na uvolnění další splátky finanční pomoci pro silně zadlužené Řecko. Atény peníze potřebují, aby mohly v červenci splatit dluhy 7,5 miliardy eur (201,5 miliardy korun).

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řekové v Aténách demonstrovali proti úsporným opatřením

Článek

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem podle agentury Reuters uvedl, že mezinárodním věřitelům se nepodařilo dohodnout ani na opatřeních ke zmírnění dluhové zátěže Řecka.

Dohoda o zmírnění dluhové zátěže by měla umožnit, aby se do pomoci Řecku zapojil také Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten tvrdí, že stávající podmínky programu, na kterých trvají evropští věřitelé, jsou pro Řecko nerealistické.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je proti odpouštění části řeckého dluhu. Na snímku s finským protějškem Petteri Orpem.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Pierre Moscovici před pondělním jednáním uvedl, že ministři by se měli co nejrychleji dohodnout na uzavření druhé prověrky řeckého záchranného programu i na opatřeních, která ve střednědobém horizontu zajistí udržitelnost řeckého dluhu. Připomněl, že řecký parlament minulý týden přijal soubor reforem, které věřitelé žádají. [celá zpráva]

Recese se vrátila

Atény se předloni dohodly s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo Řecko během tří let dostat 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Peníze ale Řekové dostávají postupně na základě plnění výše zmíněných podmínek.

Řecko potřebuje v červenci na splacení dluhů zhruba 7,5 miliardy eur (201,5 miliardy korun). Bez peněz ze záchranného balíku se neobejde. Dijsselbloem v pondělí řekl, že Řecko musí ještě dopracovat některá věřiteli požadovaná opatření, dohoda je podle něj ale „velmi blízko”. Jednání budou pokračovat až do dalšího zasedání ministrů financí eurozóny 15. června, uvedl server BBC.

Ekonomika Řecka se poprvé od roku 2012 dostala do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) Řecka klesl dvě poslední čtvrtletí po sobě, země se tak poprvé od roku 2012 dostala opět do recese. Minulý týden v zemi proběhla generální stávka hlavních odborových svazů proti schvalovaným úsporným opatřením, které zahrnují zvýšení daní a snížení penzí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám