Hlavní obsah

Ministři financí EU dokončili vznik jednotného bankovního dohledu

Lucemburk

Jednotný bankovní systém je skutečností, ministři financí EU na jednání v Lucemburku dokončili proces jeho vzniku. Dále se zabývali podobou budoucích záchranných sítí pro evropské banky.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Podle České republiky by zapojení veřejných peněz do nich mělo být co nejmenší, řekl český ministr Jan Fischer. Jak Fischer uvedl, Česko sice není součástí vznikající evropské bankovní unie, přesto by mělo být v centru debat, neboť se nemůže tvářit, že se jej problematika netýká.

Bankovní dohled ve druhé polovině příštího roku převezme kontrolu nad přibližně 130 největšími bankami eurozóny a zemí, které sice eurem neplatí, ale rozhodly se k unii připojit. V úterý se diplomatům podařilo uklidnit poslední výhrady Británie. Se vznikem mechanismu už v září souhlasil Evropský parlament. Než dohled vznikne, provede Evropská centrální banka (ECB) prověrku aktiv dotčených bank.

Testy projdou tři tuzemské banky

Zátěžové prověrky bankovních domů v celé osmadvacítce chystá také Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Tyto „stresstesty“ se podle Fischera mají týkat i tří českých bank: ČSOB, České spořitelny a Komerční banky. Ministr přitom věří, že kontroly dopadnou dobře.

Druhou fází vzniku bankovní unie pak má být vznik fondu označovaného jako Single Resolution Mechanism (SRM), který by měl umět bankám v potížích přímo pomáhat. O tomto tématu se nyní vede nejsilnější debata, dohoda by podle plánu měla být hotová do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám