Hlavní obsah

Ministři chtějí prodat Severočeské doly ČEZu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři financí Bohuslav Sobotka a průmyslu a obchodu Milan Urban by rádi prodali většinový podíl v hnědouhelné společnosti Severočeské doly (SD) energetické firmě ČEZ. Je to další z řady řešení, jak ČEZu zajistit dodávky uhlí daleko do budoucnosti a Severočeským dolům stálého odběratele.

Článek

Prodej musí schválit vláda. Poté bude mít ČEZ na podání nabídky tři měsíce. ČEZ má nyní v SD 36,9 procenta akcií, státu patří 55 procent.

Cena, kterou ČEZ nabídne, musí odpovídat tržní ceně, aby prodej prošel skrz Evropskou komisi, a ta jej neposoudila jako veřejnou podporu. Posudek, který si stát nechal vypracovat zhruba před rokem a půl, vymezil cenu státního podílu mezi 7,5 a 10,7 miliardy korun.

Aby stát své firmě ČEZ zajistil dodávky uhlí pro následující roky, rozmýšleli ministři, že na ČEZ převedou jednu z firem, které hnědé uhlí těží. Jednou z variant bylo to, že Severočeské doly spojí se sousední soukromou společností Mostecká uhelná pod majetkovým vlivem ČEZ. Stát uvažoval i o tom, že by MUS odkoupil a následně prodal ČEZu. Majitel MUS, Severočeská uhelná ale prodej své firmy odmítá.

Před lety vyloučen, nyní žádaný kupec

Stát se Severočeské doly pokusil prodat před dvěma roky. Vláda premiéra Vladimíra Špidly ale loni v březnu výběrové řízení zrušila kvůli tomu, že zájemci údajně podali nízké cenové nabídky. O firmu se tehdy ucházely společnosti Penta, J a Appian Group. Nabízely sumy od pěti do sedmi do sedmi miliard korun za státní 56procentní podíl. Stát tehdy společnost ČEZ do privatizace nepustil. Fakt, že se ČEZ přihlásil, stál místo tehdejšího šéfa energetické firmy Jaroslava Míla.

Severočeské doly jsou největší tuzemskou hnědouhelnou firmou s loňskou produkcí 22 miliónů tun. Zhruba 80 procent uhlí firma dodává právě společnosti ČEZ, ta naopak od uhelné firmy odebírá zhruba 60 procent svých hnědouhelných potřeb. Dalšími dvěma dodavateli jsou Mostecká uhelná společnost a Sokolovská uhelná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám