Hlavní obsah

Urban chce zbrzdit spojení MUS, Severočeských dolů a ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban chce o několik měsíců zdržet projednávání plánu na spojení Severočeských dolů a Mostecké uhelné společnosti (MUS) a jejich následný prodej skupině ČEZ. V úterý to řekl náměstek ministra Martin Pecina.

Článek

"Důvodem odkladu jsou vlastnické změny v MUS a chybějící ocenění podniku," řekl Pecina. Podle něj se firma zatím ani nevyjádřila k připravovanému spojení. Před několika týdny jen dala najevo, že o Severočeské doly stojí. [celá zpráva]. Vláda měla o Urbanově návrhu rozhodnout do konce měsíce.

MUS začátkem března koupila společnost Severočeská uhelná, kterou založili manažeři Mostecké uhelné a jejího vlastníka Appian Group. Transakci financovala ČSOB, částku ani jedna strana nezveřejnila. Obchod ještě musí povolit antimonopolní úřad.

Alternativa po neúspěšném prodeji

Stát se neúspěšně pokoušel prodat Severočeské doly loni. Poté, co se nedohodl se slovenskou investiční skupinou J, navrhlo ministerstvo průmyslu, že firmu spojí s MUS a skupinu pak prodá ČEZ.

Energetická společnost, jejíž většina patří státu, potřebuje vlastnit těžební firmu, která jí zajistí dodávky uhlí pro provoz tepelných elektráren. V opačném případě by ČEZ uvažoval o stavbě třetí jaderné elektrárny. ČEZ měl podle státu dát do modernizace dolů asi 100 miliard korun.

Mostecká uhelná má zásoby uhlí do roku 2017, zvýšit je může jen pokud rozšíří těžbu pod některé obce v severočeském regionu a obyvatelstvo přestěhuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám