Hlavní obsah

Ministr znovu prohlásil Kotvu za kulturní památku

Ministerstvo kultury znovu prohlásilo pražský obchodní dům Kotva za kulturní památku, řekla mluvčí ministerstva Martha Häckl. Rozhodnutí může ovlivnit, jak proběhne velká plánovaná rekonstrukce objektu.

Foto: Petr Horník, Právo

Obchodní dům Kotva.

Článek

Odbor památkové péče ministerstva kultury dospěl ke stejnému závěru jako v předešlém rozhodnutí, tedy že Kotva splňuje kritéria pro prohlášení za kulturní památku. Rozhodnutí nabude právní moci, pokud proti němu nikdo nepodá rozklad, což je přibližně do měsíce od vydání rozhodnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Obchodní dům Kotva čeká rekonstrukce za miliardy.

Kotva je podle ministerstva výjimečná stavba z počátku 70. let minulého století. Jejími autory jsou manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Ve zdůvodnění, proč byla za památku nyní prohlášena, stojí, že se objekt uchoval v téměř nedotčené podobě a že si architekti originálním způsobem poradili s nelehkým úkolem zasadit do památkové rezervace objemnou novostavbu obchodního domu.

„Po nabytí právní moci obchodní dům Kotva bude opět chráněn dvakrát," uvedl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). "Jednak tím, že stojí v Pražské památkové rezervaci, jednak udělením statutu kulturní památky. Jsem rád, že lidem není lhostejný osud podobných budov, a zasadím se o to, aby nebyly opomenuty ani jiné významné stavby, které naštěstí stále ještě stojí," doplnil.

Řízení o prohlášení Kotvy za kulturní památku začalo roku 2016, prohlášena byla loni na podzim. Nový majitel ale podal proti tomuto rozhodnutí rozklad s tím, že byl jako nový vlastník opomenut. Od roku 2016 patří Kotva Pražské správě nemovitostí miliardáře Václava Skaly.

Kotva byla postavena podle návrhu manželů Věry a Vladimíra Machoninových v letech 1970 až 1975 a je považována za jednu z nejzajímavějších československých budov 70. let. Její půdorys připomíná včelí plástev a tvoří ho několik do sebe zaklesnutých šestihranů. Podobně jako jiné tradiční obchodní domy ale od 90. let začala kvůli novým nákupním centrům trpět relativním nezájmem nakupujících i nájemců navzdory lukrativnímu umístění v centru metropole.
V 90. letech připadly akcie Kotvy v kuponové privatizaci později vytunelovanému fondu Trend, k jehož zakladatelům tehdy patřil podnikatel Skala. V roce 2005 Kotvu získala irská skupina Markland. Od ní objekt koupila PSN v roce 2016 v tendru organizovaném irskou státní konsolidační agenturou NAMA údajně za cenu přes 80 milionů eur (tehdy asi 2,2 miliardy korun).

V březnu majitel Kotvy oznámil, že obchodní dům čeká zhruba roční rekonstrukce za miliardy korun. Začít má příští rok.

Ředitel pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Ondřej Šefců řekl, že ústav s podmínkami přestavbu schválil. Výhrady podle něj byly k některým zásahům do dispozičního členění, bourání stropů, výměně obvodového pláště a k reklamním prvkům v parteru. Závazné stanovisko potřebné pro získání povolení ale vydává památkový odbor magistrátu.

Ministerstvo kultury v brzké době také rozhodne, zda se kulturní památkou stane budova Nové scény Národního divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám